Ekonomide umut: Afrika

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Yıllarca tüm dünya tarafından ihmal edilen ve Batılılarca sadece sömürge olarak değerlendirilen Afrika, şimdi gözde kıta oldu. Başta Çin Halk Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı ülkelerce, son derece dikkatle izlenen ve eskiden olduğu gibi kaynakları üzerinden değerlendirilen Afrika'ya Türkler farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Halen dünyada en hızlı gelişen ülkeler arasında 10 ülke ile giren Afrika'ya gereken önemin verilmesinin Türk Ekonomisi için altın fırsat olduğuna dikkat çeken TABA (Türk-Afrika İşadamları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yurdakul, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yurdakul, kara kıta Afrika'nın yıllık ortalama büyümesinin yüzde 5.4 olduğunu ve 2015 yılı rakamlarıyla da yaklaşık 1 trilyon dolar ticaret hacminin 2020 yılında 2.6 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini vurguladı.

Dünya inşaat piyasalarında, sayılır ve saygın bir yeri olan Türk inşaat sektörü açısından da Afrika artık çok önemli bir yere sahip. Bu kıtada toplam 1071 Türk firmaları inşaatının yaklaşık değeri 6 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Bu ise dünya genelindeki inşaat yatırımlarımızı yüzde 21'lik bir oranına eşit. Kara kıtaya ilginin artmasıyla bu oranın yüzde 30 ve hatta yüzde 40'lara ulaşması bekleniyor.

Afrika'yı sadece inşaat açısından değerlendirmek doğru değil. Bu kıtaya, beyaz eşyadan, gıda ürünlerine kadar aklınıza gelebilecek her türlü ürünümüzü satmak mümkün. Bu durum ise, daralan Avrupa ve Kuzey ülkeleri pazarları için, çok açık bir yeni pazar önemi taşıyor.

TABA, bu dev pazarın, Türk iş dünyasına tanıtılması, ikili ilişkilerim geliştirilmesi konusunda büyük çabalar gösteriyor. Yaklaşık 30 milyon kilometre kareyi aşan bu dev kıtanın 54 ülkesinin 30'unda oluşturduğu temsilciliklerle, iş dünyamıza adeta bir pusula görevi üstlenmiş durumda.

Bütün bunların ışığında bakıldığında, Afrika Türk ekonomisi için adeta bir umut dağıtıyor. Sadece buraya gereken önemin verilmesi şartıyla.

Batı ülkelerinin yüz yıllardır bulunduğu ve bizim 2000'li yıllardan beri önemini kavradığımız bu dev kıtaya, bundan böyle dikkatle bakmalı ve önemini göz ardı etmememiz gerekiyor.

Tabii bu dev kıtada başarılı olmak için de kişisel girişimlerden çok organize olmuş girişimleri tercih ederek, yaklaşılmalı...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar