Ekonomiyi düzeltme projesi (ekonomik survivor)

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Ercüment KURTOĞLU - SMMM

1-Özelleştirilip satılmış tüm kamu iktisadi kuruluş (kik) ve kamu iktisadi teşebbüsleri çağın gerektirdiği şekilde tekrardan kurulacak (ama partizanca fazla personel kesinlikle alınmayacak ve özel sektör kuralları ile kamu sektör kuralları karma olarak uygulanacak, karlılık ve verimlilik ilk öncelik olacak.

2-Bu kikler özel sektöre hammaddeyi verecek.

3-Devlet solar (güneş ),rüzgar enerjisinden azami yararlanıp elektrik üretecek. Aynı şekilde çöpten metan gazı (doğalgaz) elde edilecek

4- Atık su ve atık yağlar benzin ve mazota çevrilecek. 2. Dünya Savaşı'nda Almanlar bu yöntemle suyu Krupps laboratuvarlarında mazot ve benzine çevirmişler.

5-Devlet tekrardan madencilikte tek el olup petrol,bor,altın vb madenleri işletecek maden borsasına devlet verecek ve dünyaya hükmedecek bir borsa kurmalıyız.

6-Tarım azami desteklenip orman arazileri artırılacak. Nüfus artışı sınırlandırılacak ve ormanlık alanlar imara açılamayacak kesinlikle. Büyük Britanya'da 400 senedir ağaç kesilmesi yasak.

7-Rant ekonomisi yerini inovasyon (yeni buluşlar) ekonomisine bırakacak bu şekilde binadan gayrimenkulden zengin olmak devri kapanacak.

8-Binaların kiraları uçuk rakam olmayacak bu da enflasyonu önleyecek.

9-Yeni organize sanayi bölgeleri kurulmalı ve ülke genelinde vergiler makul bir seviyeye inmeli. Alınan vergiler hemen USD-Pound-Euroya çevrilip saklanmalı.

10-Asgari ücret vergiden muaf olmalı.

11-Sanayici-tacir-esnaf tüm vergi mükelleflerine 20 yıl vergide indirim gelmeli.

12-Elektrik güneşten rüzgardan üretilip çok ucuzlatılıp sanayici-üretici-esnaf-dar gelirli tüm kesimlere çok ucuz elektrik verilmeli.

13-KOSGEB ve KOBİ teşvikleri tüm üretici-sanayiciye kontrollü olarak verilmeli.

14-Kamu israfı önlenip gereksiz makam aracı-demirbaş vb satılıp parası hazineye (altın-dolar ve euro olarak) eklenmeli. Böylece euro-dolar-GBP-altın karşılığı artacak ve TL değeri ile bunlar bire bir hale gelecek. Bu da kısır döngüden bizi çıkarıp uluslararası rekabet gücümüzü artıracak.

15-Üniversitelerde inovatif yeni buluşlar yapılıp dünyada tekel olmalıyız. Örnek; kanser aşısı .

16-Çok güçlü markalar üretip dünyada söz sahibi olmalıyız. Örnek; Burger King-Samsung.

17-Ülke genelinde gıda üreten yerlerin hepsi (otel-hastane-pastane-restaurant-fırınlar vb. gıda yerleri) aylık yemek-içecek stok beyanı verecek. Fazla taze kısım, belediye aracılığı ile öncelikle asker, polis, fakir ve ihtiyaç sahiplerine,Darülaceze-Çocuk Esirgeme Kurumu, üniversiteler vb.yerlere taze olarak ücretsiz ulaştırılacak. Bbunun için Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ülke genelinde nüfusun ortalama ne kadar gıda alması gerektiğini bulacak. Tarımsal üretim standart hale gelecek. Örnek; 4 kişilik bir ailenin haftalık ekmek ihtiyacı 10 ise; 11 ve üstü alıp çöpe atamayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar