Endekste 100.000 yolcuğu devam ediyor…

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Trump’ın eski FBI başkanını görevden almasına yönelik haber akışının yanı sıra Brezilya Devlet Başkanı’na yönelik iddialar geçtiğimiz hafta bu ülkelere yönelik siyasi endişelerin artmasına neden oldu. Buna paralel küresel piyasalar sert satış baskısı altında kaldı.

Güvenli liman algılamaları ile altın onsa, ABD tahvillerine ve Japon Yeni gibi gelişmiş ülke para birimlerine karşı olan talep artış gösterdi.

Ancak yaşanan satışların ardından Trump’a yönelik endişelerin kısmen hafiflemesine bağlı olarak küresel piyasalar tepki alımları ile toparlanma eğilimi sergilerken, benzer hareketle TL ve TL varlıklar bu haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. BIST 100 Endeksi yurtdışı borsalara paralel, dolar kurundaki aşağı yönlü hareketlerin de desteği ile hafta içerisinde 98.800’e yönelerek tarihi zirve seviyelerini ileri taşıma eğilimi gösterdi. Endekste 96.500 desteğinin üzerinde yön yukarı iken,  bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak.

Dolayısıyla da 96.500 desteğinin üzerinde 99.500 direncine doğru yükselişin devamını görebileceğimizden trade pozisyonları taşınabilir.

Önümüzdeki dönemde küresel piyasaların seyri açısından Fed’den ziyade Trump’ın aksiyonlarının risk unsuru olarak daha ön planda tutulması gerektiğini düşünüyorum. Çarşamba akşamı toplantı tutanaklarını yayımlayan Fed’den önümüzdeki dönem için para politikasının devamına yönelik sürpriz mesajlar çıkmadı ve Fed üyeleri yakın zamanda faiz artırımına ve bu yıl için bilanço daraltılmasına yönelik mesajlar verdi.

Ancak Haziran ayı toplantısı için Fed’den faiz artırım olasılık tahminlerinin %100’e işaret etmesi ve geçtiğimiz dönemde üyelerin bilanço daraltılması yanlısı açıklamalarda bulunması, beklentilerin önceden satın alınmasına neden oldu. Dolayısıyla da tutanaklarda Fed’den görece şahinvari duruş, piyasalarda bir olumsuzluk yaratmadı. Sonuç olarak; etki gücü yüksek olduğundan Trump’a yönelik haber akışı yakından takip edilmeli. Trump’tan yeni bir sert söylem ve/veya siyasi kanaldan bir eylem gelmesi halinde, bu yılın başından beri gelişmekte olan ülke varlıklarına oluşan ilginin yeniden sekteye uğramasına neden olabilir. Bu nedenle olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019