Endonezya Günü ve Lombok depremi

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Dost ve kardeş ülke Endonezya yaklaşık 17 bin adadan oluşan bir devlet. Bunlar içinde en tanınmış ve yerleşimin en çok olduğu adalar, Java, Sumatra, Borneo ve Celebes adaları. Fakat bunların dışında, ünü tüm dünyaya yayılmış olan Bali ve adeta bir cennet ada olan Lombok da bulunuyor. Endonezya halen 260 milyondan fazla nüfusu olan ve çok büyük bir çoğunluğu da Müslüman olan bir ülke. Birleşmiş Milletlerin resmen tanıdığı tek Ada Ülke özelliğini de taşıyor. Başkenti Jakarta ise Java adası üzerinde bulunuyor.

İşte bu cennet adalardan biri olan Lombok geride bıraktığımız Ağustos ayı içinde birbiri ardına çok şiddetli depremlerle sarsıldı. Yaklaşık 400 insan canından olurken, on binlerce insan yaralandı. Uğranılan maddi kaybı hesap etmek ise oldukça zor.

11 Ağustos tarihinde meydana gelen 6.1 şiddetindeki depremde 15 cami, 468 okul, 67 bin ev, 50 mescit ile çok sayıda kamu binası ya yerle bir oldu, ya da ciddi hasar gördü.

Deprem Lombok adasını sadece bu tahribatla bırakmadı, Ağustos ayı sonuna kadar ardı ardına bu turistik adayı sarsmaya devam etti. Endonezya, sadece doğal afet olarak depremler değil, fırtınalar, volkanlar sel ve su baskınlarına da sık sık uğrayan bir ülke olarak Dünya gündemine geliyor.

Gülümseyen insanlar ülkesi olarak da tanımlanan bu ülkenin, İstanbul'da bulunan Başkonsolosluğu, bu acıyı hem bizlere göstermek, hem de Endonezya kültüründen esintiler sunmak üzere İstanbul Conrad Hilton'da bir Endonezya Günü düzenledi.

Endonezya'dan çeşitli yöresel yemeklerin tadıldığı bu buluşmada, ülkenin yerel giysileri de bir defile ile konuklara gösterildi.

Endonezya'nın İstanbul Başkonsolosu, Herry Subrajdat ve konsolos Iwan Wiljaya Muljatno, Endonezya Günü vesilesiyle, ülkeleri ile Türkiye arasında ekonomik ve kültürel adımların atılması ve geliştirilmesi konularına dikkat çektiler.

Lombok depreminde zarar görenlere bağışların da toplandığı Endonezya Günü'nde en dikkat çeken konu deprem felaketinin acımasızlığı ve bu konuda alınması gereken önlemlerin, geciktirilmemesine dikkat çekilmesiydi. Endonezya gününe, ülkenin kendine has giysilerinin de konuklara takdim edilmesi bir başka olumlu etkinlik olarak dikkat çekti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar