Enerji politikaları için kurul ihtiyacı

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Mustafa Uysal  - Vergi Konseyi Eski Başkanı

Son yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiyoruz. Bütün görüşlerin temsil edildiği bir meclis aritmetiği oluştu. Yasama, yürütme, yargıdan oluşan kuvvetler ayrılığı ilkesinin yeni yönetim sisteminde daha da güçlü hale gelmesi hedefleniyor.
Bu arada zaman çok hızla akıyor ve 2023 hedefleri için vakit daralıyor. Ülkemizi bu hedefe taşıyacak politikalar, kararlar ve uygulamalar için, yeni model bir fırsat olarak değerlendirilmeli.
Yeni sistemde, Cumhurbaşkanı Yardımcılıkları yanında 16 bakanlık, sekiz başkanlık, dört ofis ve dokuz politika kurulu yer alıyor. İş süreçleri açısından aralarında yakın ilişki bulunan bakanlıkların birleştirilmesi ile bakanlık sayısı 16’yadüşürülüyor.

Buna karşılık, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Politika Kurulları oluşturuluyor. Bu kurullar, katılımcı bir yönetim anlayışı içinde çalışarak ortak aklın teşekkül etmesine hizmet edecektir. Detayları belli olmamakla birlikte söz konusu kurullarda, ilgili sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve bürokratlardan oluşan üyeler yer alacak ve verilere dayalı, ülkenin önceliklerini dikkate alan doğru politikalar üretilmesi için çaba harcanacaktır.

Enerji politikaları meselesi

Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Şeması’nda yer alan dokuz kurul içinde Enerji Politikaları başlığı yer almıyor. Hem stratejik bir alan olması hem de değişim ve dönüşümün ivme kazandığı dinamik bir sektör oluşu nedeniyle enerji politikaları geliştirme süreci için Enerji Politikaları Kurulu teşkil edilebilirdi.

En azından ihtisas kurulu...

Dokuz kurul içinde enerji başlığı yer almadığına göre, anlaşılan o ki enerji politikaları, ekonomi politikalarının ayrılmaz parçası olarak görülmüş ve bu nedenle ayrı bir kurul ihdas edilmemiş. Ancak şu var ki, ekonomi politikaları içinde mutlaka ihtisas kurulları ve çalışma grupları oluşturulmalı, enerji politikaları da bu konunun ilgililerinden müteşekkil özel bir kurul içinde geliştirilmeli.

Enerji teknolojileri meselesi

Enerji sektörünün teknoloji geliştirme ve üretme kısmının ise Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun konusu olacağı anlaşılıyor. Burada şunu özellikle belirtmekte yarar var: Yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamen yerli ve milli teknolojiyle geliştirilip değerlendirilmesi, yeni nesil yerli otomobil kadar önemlidir ve bu aslında aynı zamanda yerli otomobilin tamamlayıcı bir unsurudur.

Elektrikli araçlar ve bataryalar

Dünyada birçok ülke benzin ve mazotla çalışan otomobillerin üretimlerini durdurma kararı alıyor. Çok da uzun olmayan bir vadede tüm insanlığı, yeni nesil elektrikli otomobiller, rüzgâr ve güneş gibi enerji kaynağından üretilmiş elektriğin depolandığı piller ve şarj istasyonları üzerinde şekillenen bir gelecek bekliyor. Bu nedenle enerjide sadece enerji kaynağı açısından değil, enerji teknolojileri açısından da dışa bağımlığımızın azaltılması stratejik önemde bir konu.

Dış tasarruf açığı ve çaresi

Türkiye, yüksek büyüme potansiyeli ve dinamizmine sahip bir ülke. Ancak iç tasarruf oranının yetersizliği, yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın dışarıdan karşılanmasını zorunlu kılıyor. Bunun için daha çok üretmek, daha çok ihracat yapmak ve daha az tüketmek; yatırım ortamını geliştirmek, yerli kaynakları daha verimli kullanmak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, teknolojiye ve yüksek katma değerli üretime yönelmek şart.

Vizyonlu, nitelikli ve liyakatli kadrolar

Mükemmel tasarlanmış da olsa, her yeni yapının başarısı, ancak bunun arkasındaki vizyon ve misyona ve de değişime inanan, nitelikli ve liyakatli kadrolar eliyle mümkündür. Aksi durumda, sisteme uymak ve sistemi geliştirmek yerine, sistemi kendisine benzetmeye çalışan yapıların ortaya çıkma riski her zaman vardır. Hele de değişimin yanında gibi görünüp değişime direnç göstermek her kurumda görülebilecek davranış biçimidir.

Nesillerimizin refahı ve de ülkemizin bekası, önümüzdeki yılları hep birlikte yenilenme ve sıçrama dönemi olarak görüp değerlendirmemize bağlıdır. Bunun böyle olacağını ve yeni yönetim sisteminin bu beklentiyi karşılayacağını umut ve temenni ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024