Enerji ve terör

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Adana Valiliği önünde yaşanan terör saldırısı hafızalarımızda! Adana, hain terör saldırısının ardından hızla toparlandı. Terörün amaçladığı tuzağa düşmedi. Başta Valilik olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar birbirine kenetlenerek teröre ve bunun arkasındaki güçlere en güzel cevabı vermiş oldu... Öncelikle bir kez daha hain saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim.

Ülkemizin bugün yaşadıklarını, tarih boyunca çatışmalara sebebiyet vermiş Ortadoğu bölgesindeki enerji kaynaklarından ve Doğu Akdeniz bölgesinde yeni keşfedilen enerji yataklarından bağımsız düşünmek mümkün değil. Ortadoğu’daki tüm olaylar ve ülkemize ve insanımıza yönelik bütün bu saldırılar enerji kaynaklarını kimlerin hangi yüzdelerle kontrol edeceğinin ve bu kaynakların kimlerin denetiminde, hangi uluslararası pazarlara ulaştırılacağının belirlenme süreçleri gibi görünmekte.

Türkiye, özelde ise Adana, enerji açısından bölgenin merkezi konumda… Doğu Akdeniz Bölgesinde keşfedilen yeni yataklarla birlikte bölge uzunca bir süreden beri hareketli günler geçiriyor. Uluslararası aktörlerin birbirleri ile çelişen çıkarları ve buna göre yürüttükleri politikalar ile bölge ülkelerinin çıkarları arasındaki farklar uzun süredir bölgedeki tansiyonu sürekli yükseltmekteydi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayarak Mısır ile özel anlaşmalar imzalaması, İsrail’in bu alan üzerindeki planları, Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin ulusal çıkarları arasındaki farklar ülkeleri diplomatik alanda karşı karşıya getirmekteydi.

Türkiye, bir yandan ulusal çıkarlarını korumak için bölgede aktif bir dış politika izlemekte gerekli gördüğünde de bu politikalarını hayata geçirmek için silahlı kuvvetlerini kullanmaktan da çekinmemekte; diğer yandan da uluslararası alanda farklı iş birliklerine de kapı aralamakta. Bütün bunların sonucun da Türkiye’nin Batıya alternatif bir ittifak olarak gördüğü Şangay İş Birliği Örgütü tarihinde ilk defa üye olmayan bir ülkeye; yani Türkiye’ye, 2017 Yılı Enerji Kulübü Dönem Başkanlığını vermiş durumda.

Türkiye son dönemde izlediği aktif dış politika sonucunda birtakım uluslararası güçlerle bölgesel aktörlerin çıkarlarına zarar vermiş olmalı ki bu tür terör saldırılarına maruz kalmakta. Terör ile adeta teslim alınmak istenmekte. Saldırının olduğu yerin devletin varlığını ve birliğini temsil eden Valilik olması bunu üzerinde özel olarak düşünülmesi gereken bir saldırı haline getirmekte. Saldırının yapıldığı gün Adana’da Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın açılışını yapacağı Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi olması ise bu hain saldırı ile verilmek istenen mesajın bölgedeki enerji kaynakları ile ilgisini net olarak ortaya koymakta.

Tablo böyleyken biz Adana’da yaşayan insanların da ifade etmek istediği bir şey var: Enerji üssü haline gelen Adana, teröre asla teslim olmayacak…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar