Enflasyondaki katılık sürüyor

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

Tüketici fiyatları martta aylık bazda % 0,99 artış gösterirken; yıllık bazda sınırlı bir düşüşle % 10.26’dan % 10.23’e geriledi. Bu rakam, TCMB’nin ocak ayında yayınladığı 2018/1 Enflasyon Raporu’ndaki % 7,9 seviyesindeki 2018 yılsonu TÜFE tahmininin oldukça üzerinde. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç TÜFE (B endeksi – eski H endeksi) yıllık bazda % 12,26‘dan % 11,95’e gerilerken; enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE (C endeksi – eski I endeksi) de yıllık bazda % 11,94‘ten % 11,44’e geriledi. Her ne kadar çekirdek göstergelerdeki yüksek seyir devam etse de, son aylarda yıllık seride gözlenen düşüş eğilimi orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Ancak, yakın dönemde TL’de gözlenen değer kayıplarının gecikmeli etkisi ve yapılan fiyat ayarlamaları bu taraftan gelecek katkıyı sınırlandırabilir.

Olumlu baz etkilerine karşın manşet rakamlarda yıllık bazda gözlenen katılaşma eğilimi çok olumlu bir görüntü vermemekte. 2018 yılının 9 aylık bölümünde TÜFE’nin ağırlıklı olarak düşük çift hanelerdeki seyrini koruması bekliyor ve son çeyrek itibariyle tek haneli seviyelerin yavaş yavaş kalıcılaşacağı yönündeki öngörümüzü koruyoruz. 2018 yılında büyümede beklenen yumuşak inişin iç talep üzerinde de benzer bir yavaşlama etkisi oluşturması enflasyonda ağırlıklı olarak baz etkisi kaynaklı görülen iyileşmenin kalıcı hâle gelmesine destek verebilir.

Ayrıca, reel efektif kur rakamları üzerinden TL’nin 2003 yılından bu yana en düşük seviyelerde bulunması, TL’de daha fazla sert değer kaybındansa olası bir olumlu gelişmeyle değer kazanımlarının daha hızlı gerçekleşme olasılığını görece artırdığını değerlendirmekteyiz. Özetle, yukarı ve aşağı yönlü risklerin birbirini büyük ölçüde dengeleyerek yılı tek haneli TÜFE rakamıyla tamamlamanın hâlen olası olduğunu düşünüyoruz. Açıklanan enflasyon verilerinin 25 Nisan’daki TCMB toplantısında bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyeceğini düşünmekle birlikte; gerek bu toplantıda gerekse de TCMB’nin 30 Nisan’da tanıtacağı yılın 2. Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajlar enflasyon beklentilerinin şekillenmesi açısından oldukça önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017