‘Erciyes Kapadokya’nın babasıdır’

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

2005 yılında ‘Erciyes Master Planı’ dahilinde başlayan ve toplam yatırım tutarı yaklaşık 350 milyon euroyu bulacak olan Erciyes Turizm Merkezi Projesi meyvelerini veriyor. Bu kadar büyük bütçelerin konuşulduğu Erciyes’e yatırımı vaktinde takdir eden de oldu, bu kadar büyük bir kaynağın başka bir yere aktarılması gerektiğini savunan da... Dağın yönetimini yapan isim Murat Cahit Cıngı ile Erciyes’te keyifl i bir sohbet gerçekleştirdik. Keyifl i diyoruz çünkü sohbetin içeriğinden anlıyoruz ki Erciyes Dağı’nın yüzünün turizme döndürülmesinin ekmeğini kent bundan sonra daha fazla yiyecek.

Sohbetimizde Cıngı’ya özellikle yurt dışında yoğunlaştırdıkları tanıtım faaliyetlerinden nasıl bir dönüş beklediklerini sorduk. Cıngı ise ‘Erciyes Kapadokya’nın babasıdır’ diyerek sözlerine başladı. Ve sözünün devamında, “Yurt içinde de yurt dışında da tanıtım faaliyetlerimizde dünyaca üne sahip Kapadokya’yı göstererek Erciyes Kapadokya’nın babasıdır diyoruz. Turistleri hem Erciyes’te hem Kapadokya’da ağırlayacak tur programların oluşturulması için çaba sarfediyoruz. Erciyes’i Kapadokya’dan ayrı görmemiz mümkün değil” diyor. Cıngı’nın söylediği ‘Erciyes Kapadokya’nın babasıdır’ sözüne gelince; Kapadokya bölgesi Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı’nın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu da Cıngı’nın sözlerini doğruluyor, dahası yurt dışında da önemli bir pazarlama faaliyetinin parçası oluyor.

Erciyes Turizm Master Planı ile Kayseri ve Kapadokya’nın yanı sıra kentin kültürel zenginliklerinden de istifade edebilecek üç ayaklı bir turizm potansiyeli üzerine kuruldu. Şu ana kadar yaklaşık 200 milyon euro harcanan dağda, farklı zorluk derecelerine sahip toplam 102 kilometrelik uzunluğunda 34 farklı kayak pisti yer alıyor. Erciyes, 154 suni kar üretme teçhizatı ile ‘kar garantili kayak merkezi ‘ olma özelliği taşıyor. Kar garantili olması özellikle yabancı turistleri bölgeye çekecek önemli bir unsur olarak gösteriliyor. Erciyes’te 10 otel, yaklaşık 1.500 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Bölgede 18 yeni otel yatırımının tamamlanmasıyla yatak kapasitesinin 6 bine ulaşması planlanıyor.

Gurbetçileri bekleyen pastırmacılar, kışın da kayakseverleri bekler oldu

Geçtiğimiz yıl sezonunda dağ, 2 milyon kişiyi ağırladı. Özellikle İstanbul ve İzmir’den çok sayıda kayaksever Erciyes’i keşfetti. Dağdaki oteller doldu, şehir otelleri de bundan payını aldı. Sadece oteller değil Kayseri’nin meşhuru pastırma, sucuk satışları da önemli ölçüde arttı. Gurbetçileri bekleyen pastırmacılar şimdi de kayakçıları bekler oldu…Bir sonraki yazımda bunun rakamlarla kent ekonomisine nasıl yansıdığını da sizlerle paylaşacağım.

Yurt içinde hedefine ulaşan dağ yönetiminin yönü yabancı turistlerde. Bu konuda Rusya odağa alındı. Ülkede tanıtım faaliyetleri yoğunlaştırıldıktan sonra Rusya’nın tur operatörlerinden Coral Travel ile Erciyes AŞ arasında anlaşma sağlandı. 29 Aralık 2017 tarihinde direkt uçak seferleri ile gelmeye başlayan turist kafileleri hala her cuma yaklaşık 250 kişilik gruplar halinde kente gelmeye devam ediyor. Kayseri de turizmden gelir elde etmenin tadını alıyor. Yaklaşık 6 günlük program için gelen turistler, Erciyes’te kayak yaptıktan sonra şehir merkezinde yoğunlaşan tarihi yerleri gezip, Kapadokya’nın yolunu tutuyor.

Sözün özü Erciyes’e yapılan yatırımlar, turistlerin kente gelir bırakmaya başlaması ile daha anlamlı hale geldi. Ticaret ve sanayi kenti olarak anılan Kayseri’nin Kapadokya’nın zenginliğini de değerlendirerek turizm kenti olarak anılması için sarf edilen çabaların daha da fazla karşılık bulmasını diliyoruz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar