Erciyes’te “Helal Kayak Merkezi” açıldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

'Helal otel', 'helal turizm,' 'helal kruvaziyer'den sonra 'helal kayak merkezi'miz oldu.
Gıda maddelerinin helal şartları taşıyıp taşımadığını belgeleyen “Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları” bundan sonra otellerin, kayak tesislerinin, tur gemilerinin de helal şartları taşıyıp taşımadığını belgeleyecek.

Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını denetlemek akredite etmek için ise kanunla Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kuruldu.

HAK, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edecek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını, düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü sağlayacak. Fehmi Köfteoğlu’nun editörlüğünü yaptığı, dünyanın ilk online turizm gazetesi olan Turizm Gazetesi’nden, turizm sektöründe olan biteni izleme şansımız oluyor.

Turizm Gazetesi’nde yayınlanan haberlere göre, turizm sektöründe helal uygulaması yayılıyor. Helal oteller, gemi turlarından sonra şimdi de helal kayak merkezleri açılmaya başladı.

Helal Oteller

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde helal otel olarak faaliyet gösteren 63 tesis bulunuyor. Bunların da  29’u Antalya ve çevresindeki ilçelerde faaliyet gösteriyor.

MÜSİAD Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Antalya Şubesi tarafından 'Helal Turizm' adıyla bir rapor yayınlandı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Akgün Tekin’in hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde en az 63 konaklama işletmesi helal turizm konseptine benzer içerikte hizmet veriyor.

Helal turizm konseptinde hizmet veren konaklama işletmelerindeki toplam yatak kapasitesi 20 bin ile 35 bin arasında. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli toplam yatak kapasitesinin yüzde 3'ü dolayında.

Rapora göre, İstanbul’da, İzmir’de 3’er helal otel var.

Helal kruvaziyer

Osmanlı'nın izinde adıyla İslama uygun kruvaziyer  turları düzenleniyor.. İslami kruvaziyer turları Çeşme'den başlayarak Girit, Rodos, Patra'dan sonra Çeşme'de son bulacak şekilde programlanıyor..

4 yıldızlı kruvaziyer gemisiyle yapılan turlarda kumarhane yerine mescit, kadınlara ayrı havuzlar, tasavvuf ve tarih sohbetleri var.. Mönüde alkol yok.

Helal gemi turu düzenleyen seyahat acentesinin genel müdürü Hürriyet Gazetesi'nden Sadi Özdemir'e yaptığı açıklamada, "Tarih derslerinden aşina olduğumuz Preveze ve İnebahtı gibi kavramlar ile bugüne kadar sadece batı tipi eğlenceleriyle ön plana çıkmış Rodos ve Girit gibi turistik mekanları, bu kez bizim gözümüzle ve kendi değerlerimiz çerçevesinde yorumlamak suretiyle keşfedeceğiz" diyor.

Helal kayak merkezi

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından organize edilen, Erciyes AŞ ve THY'nin katkılarıyla düzenlenen  Erciyes Kayak Merkezi'nin Arap turizmcilere tanıtım toplantısında, bölge Arabistan ve Kuveytli turizmcilere tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Çıngı, Arap turizmcilere, Erciyes Kayak Merkezi hakkında bilgiler verdi. 

Çıngı yaptığı konuşmada, “Arap dünyasından İsviçre, Fransa ve Avusturya'ya giden ve kayak yapan insanlar var. Burada sizlere sunduğumuz büyük avantajların başında 'Helal Kayak Merkezi Konsepti' geliyor. 

Biz bir Arap ülkesine gittiğimizde ezanı duyarak istediğimiz restoranda sorgusuz sualsiz nasıl yemek yemekten keyif alıyorsak aynı imkanları kayak yapan özellikle üst profil kesimini oluşturan kardeşlerimize de teklif ediyoruz” dedi. Bu bilgilerin kaynağı, her gün turizm sektöründe olan biteni derleyerek sayfalarında ilgilenenlere aktaran on-line ”Turizm Gazetesi”, internet üzerinden gazeteye kolayca ulaşma imkanı var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018