Erkunt Traktör düne kadar 'Türk traktörü' idi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Erkunt Traktör, düne kadar Türk traktörü idi. Artık Hint traktörü.

Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, yılbaşında Hisarlar'ı alarak girdiği Türkiye pazarında ikinci büyük satın almayı da gerçekleştirdi. Mahindra & Mahindra, Erkunt Traktör'ü satın aldı.

Mahindra’nın, Erkunt Traktör'ün yüzde 100 hissesine karşılık 76 milyon dolar karşılığı 260 milyon Türk Lirası ödediği açıklandı. Satışla ilgili işlemler 30 Kasım'a kadar tamamlanacak.

Hindistan merkezli firma borsaya yaptığı bildirimde Erkunt Traktör'ün yüzde 35'ine sahip olduğu; otomotiv, traktör ve iş makinelerine yönelik döküm parçalar üreten Erkunt Sanayi'nin de en az yüzde 80 hissesini satın aldığını açıkladı. Mahindra bu işlem için de 41 milyon dolar karşılığı 140 milyon Türk Lirası ödeme yapacak.

Mahindra istediği takdirde hisselerin tamamını 10 milyon dolar ilave bedelle 51 milyon dolar (175 milyon Türk Lirası) ödeyerek satın alabilecek.

Erkunt Sanayi 1953 yılında Ankara’da Mümin Erkunt, Erkunt Traktörü ise 2003 yılında Mümin Erkunt’un kızı ve damadı kurmuştu.

Mümin Erkunt, Almanya ve İsviçre'de yüksek mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra Ankara’da döküm ve makine sanayi sektöründeki faaliyeti ile öne çıktı, 1953 yılında kurduğu “Erkunt Sanayi AŞ Döküm ve Makine Fabrikaları” ile dünyanın önemli otomotiv markalarının stratejik üretim ortağı haline geldi. Ankara Sanayi Odası'nın kurucularındandır. Uzun yıllar sanayi odasında yöneticilik yaptı.

Döküm ve makine fabrikalarında dünyanın önemli iş makineleri üreticilerine motor bloku ve transmisyon kutusu gibi hassas parçalar üreten, Mümin Erkunt’un hayali, lisans hakları ve tasarımı Türkiye'ye ait traktör üretmekti. Doksan yaşında öldü.

Ölümünden sonra 2003 yılında kızı Zeynep Erkunt Armağan ve damadı Tuna Armağan, Erkunt Traktör’ü kurarak Mümin Erkunt’un hayalini gerçekleştirdi.. Yerli sermaye ile kurulan Erkunt Traktör, Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başladı. 6 yıl içinde pazar üçüncülüğüne yükseldi. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girdi. Şirketin 2016 yılı cirosu 314 milyon TL olarak açıklandı. Zeynep Erkunt Armağan, Erkunt Traktör Fabrikası'nın genel müdürü olarak traktörlerinin yerli tasarım olmasını ve özelliklerini öne çıkararak, kısa sürede markanın pazar payının büyümesini sağladı.

Türkiye, traktör pazarı açısından Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise 4. sırada. 2016 yılında yurtiçi traktör pazarı bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüyerek 70.205 adede ulaştı.

Türk girişimcilerin yerli sermaye ile gerçekleştirdikleri, markalaştıkları pazar payını büyüttükleri sanayi tesislerinin yabancılar tarafından satın alınmasını olumlu karşılayanlar olabilir. Ben kendi malımı kaybetmişçesine üzülüyorum.

Satana neden sattın diye sorulamayacağını biliyorum ama… Her seferinde gene de dertlenmeden duramıyorum… Onu satıyoruz bunu satıyoruz… Sonunda biz ne yapacağız? Biz ne üreteceğiz?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018