Eximbank’tan yurtdışı müteahhitlerin teminat sorununa çözüm son aşamada

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkdaşımız Mehmet Kaya’nın Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile söyleşisi, güçlenen bankanın müteahhitlere ve ihracatçılara daha iyi imkanla destek olacakları müjdesini veriyor.
Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, arkadaşımız Mehmet Kaya ile yaptığı söyleşide, yurtdışında müteahhitlik hizmetleri verenlerin en büyük sorunu olan teminat mektubu ile ilgili çözümde son aşamaya gelindiği bilgisi yer alıyor. Yıldırım, yurtdışındaki işler için Eximbank’tan uygun maliyetli teminat mektubu vermeye başlayacaklarını, hatta gerektiğinde başka ülke Eximbankları ila ortak çalışma yoluna gidebileceklerini söylüyor.

Bilindiği gibi Türk müteahhitlerinden, girdikleri yurtdışındaki ihalelerde Türk bankalarından aldıkları teminat mektupları yeterli görülmeyeyerek bir yabancı bankadan ek teminat almaları isteniyor. Bu da maliyeti artırdığı için firmalarımızın yabancılarla eşit şartlara sahip olmalarını olumsuz yönde etkiliyor. Eximbank’ın mektubunu alan müteahhitlerden bir yabancı banka ek teminatının istenmemesi halinde yurtdışında iş yapan müteahhitlerin elleri güçlenecektir. Bunun ne sonuç vereceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Eximbank Genel Müdürü'nün söyleminden umutlu olduğunu gözlüyoruz.

Adnan Yıldırım, Eximbank’ın sermaye artırımı yaptığını ve yakın zamanda sermaye benzeri katkı sağladığını, bunun da gücüne güç kattığının altını çiziyor. Bankanın geçen hafta gerçekleştirdiği sendikasyonda yüzde 108 oranına ulaştığını belirterek, "Kredinin yüzde 100’ün üzerinde yenilenmesi bir başarı. Sendikasyona 7 ülkeden 19 yatırımcı kuruluş ve banka katıldı. Çeşitli coğrafyalardan katılımlar oldu. Bu geleceğe yönelik güveni de gösteriyor. Kısa vadeli sorunlar oluyor ama uzun vade de tekrar iyileşeceğimize olan inancı da bu sendikasyon başarısı gösteriyor” diyor.

ıldırım, "Müteahhitlerimizin yurtdışında proje almak, iş almak için verdikleri teminat mektuplarını biz vereceğiz. Daha düşük komisyon oranlarıyla vereceğiz” bilgisini veriyor.

Özellikle teminat mektupları komisyon finansmanının pahalılığının altını çizen Eximbank Genel Müdürü, “İhracatçılarımızın ilave teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılayacağız. Diğer bankalardan sağladıkları vergi dairelerine, gümrük idarelerine verdikleri teminat mektuplarını biz vereceğiz” diyor.

Eximbank Genel Müdürü Yıldırım'ın, Menmet Kaya’ya açıklamaları, kurumlarının daha güçlendiği ve yeni dönemde ihracatçılar ile müteahhitlere desteklerinin artacağı müjdesini içeriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar