Ezber bozan mutlu şirketin kadın çalışan gücü

Zuhal GÜRÇİMEN
Zuhal GÜRÇİMEN İŞ'te topuk sesleri zuhal@zuhalgurcimen.com

Sevgili okurlar,
Bu köşede çoğunlukla iş hayatında buharlaşan kadın iş gücüne yer vermeye çalışıyorum. Genelde içler acısı üst düzey kadın yönetici sayılarından, iş yaşamına ara veren kadının işe geri dönme aşamasındaki zorluklardan bahsediyorum.

Kadının yaşamdaki diğer rolleriyle iş dünyası arasında kurmaya çalıştığı dengelere değinerek, çözüm önerileri üzerinden bir tartışma ortamı yakalama amacındayım.

Bugünkü yazımda, iş dünyasında tabuları kıran çalışmalar ve yenilikçi iş modellerini kuranlar arasında yaptığım araştırmada öne plana çıkan bir örnekten bahsetmek istiyorum.

Kadın çalışma gücüyle ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda tanıştığım ve ziyaret ettiğim Şükrü Ünlütürk ile gerçekleştirdiğimiz kısa söyleşinin, kurumsallaşma yolunda ilerleyen aile şirketlerinde, zorlu bariyerlerin nasıl aşıldığını modellemek açısından da faydalı olacağına inanıyorum.

İzmir Torbalı’da dış ülkelere yönelik çalışan Sun Tekstil Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ünlütürk.

2017 Capital Dergisinin yaptığı araştırmada kadın çalışan/yönetici dostu gruplar arasında 2.sıraya yerleştiler. Neyi farklı yaptıklarını, yöntemlerini, kadın çalışan dostu şirket olmanın ne demek olduğunu konuştuk.

Toplam çalışan iş gücünüz içinde güncel kadın istihdamınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Çalışan sayılarında %49 Kadın, %51 Erkek oranıyla devam ediyoruz bir süredir. Amacımız, kadın çalışan sayılarında bizim için %50 bariyerini aşmak. Kadın yönetici sayılarında yüzümüzü güldüren başka sonuçlarımız var: Şirketlerimizde %60-85 arasında değişen oranlarda kadın yöneticimiz bulunuyor.

Okudukça ve duydukça gerçekten bizlerin de yüzünü güldüren oranlar bunlar. Capital Dergisi araştırmasında 2017 sonuçlarında da 2.sırada yer alıyorsunuz. Nasıl başardınız bunu?

ÖNCE İNSAN
Kadın veya erkek farketmeden, herkesin tutkusunun peşinden gideceği kendini gerçekleştirebildiği bir yapı olmayı hedefledik en başından beri.

Özetle, kadına özgü öncelikli şartlar oluşturmadan önce güven ilişkisinin ön planda olduğu İnsan Kaynakları çalışmaları yürüttük. Halen de devam ediyoruz. Siz şartları eşit sunduğunuzda liderlik özelliği olan kadınlar zaten sistemin içinde hakettiği yere ulaşıyor. Kadın yöneticilerdeki yetkinliklerin bir çoğunun projelerde onlara avantaj sağladığını düşünüyorum. Detaylı ve titiz çalışırken ekibinin önceliklerini de iyi planlamak kadın yöneticilerimizin öne çıkan özelliklerinden sadece bir kaç tanesi. Aile soyadından gelenlerin üniversite bitirmeden ve 5 yıl başka bir şirkette çalışmadan iş başvurularının kabul edilmemeleri de adil yapıyı stabil tutma çabamızdan kaynaklanıyor.

Peki herkes düşünüyor ve istiyor neden yapamıyor?
-İstemek elbette bir başlangıç. Ancak böyle hedeflerinizi hayata geçirebilmek için 360 derece projeler oluşturmanız gerekiyor. Öncelikle rol model olmak inandığınızı göstermek ve de en önemlisi lider olarak kurduğunuz sistemleri önce sizin uygulamanız gerekli.

Yanındayız Derneği’nin Kurucusu olmak gibi mi?
-Evet tam olarak böyle. Örneklerden bir tanesi de bu dernek. Destek verdiğimiz başka dernekler de var. Sadece dernek kurmak veya sadece konuşmalarınızda kadın çalışma gücünün arttırılmasından bahsetmek elbette yetmiyor. Yaptığınız işlerle sosyal sorumluluk projelerinizin, İnsan Kaynakları uygulamalarınızın hepsinin birbirini desteklemesi gerekiyor. Lafta değil pratikte gerçekleşen uygulamalar ile gelişme sağlanabiliyor.
Lider konumundaki kişilerin hedeflerine adanmışlıkları, sonuca giderken herkesi kapsaması için çok önemli. Çalışma saatlerinizden, ilgilendiğiniz alanlara kadar, yapının içinde rol model olmak gerekiyor. İyi ve standart uygulamaların yanında fark yaratacak sonuçları getirmesi için sınırların aşıldığı vizyonlar kurmak gerekli. Kreş desteği çok önemli bir projeyken kadın çalışanın doğum sebebiyle işten ayrılmasından belli bir süre sonra işe geri dönmek istemesi halinde eşit fırsatların yine verilmesi ve uygun bir boş pozisyona yerleştirilmesi gibi uygulamaları sayabilirim.

Mühendis kardeşler olarak yönetim faaliyetlerinizdeki profesyonel yaklaşımlarınızı nereden edindiniz?
-Çok tökezleyerek diyebiliriz aslında. Tökezledikçe eğitimler ve danışmanlıklar aldık. İnsan Kaynakları poitikalarımızı samimiyetle oluşturduk. Yaşadıklarımızdan dersler çıkarıp yola devam ettik. ODTÜ’de çok iyi bir mühendislik eğitimi almış olmakla birlikte işletme yönetimiyle ilgili bilgiler eksik kalmıştı. Benim iş hayatımın başında çalıştığım şirketlerdeki uygulamaları görmek de bir işletmenin gelişme alanlarıyla ilgili model teşkil etti hayatımda.

Grup şirketlerinizin gelecek vizyonu için neler söylemek istersiniz?
Profesyonel yönetim anlayışını sürdürülebilir bir yapıya oturtmak. Mümkün olduğunca yönetim kurulundaki kadın üye sayısını arttırmak. Üretim kapasitesini arttırırken nesiller boyu sürecek uygulamaları yerleştirmek.

Ar-Ge ve tasarımda çalışan insan sayımız, sektördeki en yüksek oranda diyebiliriz. Bunu arttırırken çalışan ve çevre duyarlılığını gözönünde tutan projeler yapmak her zaman önceliğimiz olacaktır. İlişkileri ve şirket içindeki aile üyelerinin rollerini tanımladığımız aile anayasamız her zamanki gibi yol göstericimiz olmaya devam edecektir. En nihayetinde hedefimiz Avrupa’da daha fazla yer almak.

Artık insan ömrü uzadı ve bir hayata birden fazla kariyer sığabiliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- Ürettikçe gençleşiyor insan. Yaşam enerjisi artıyor. Fiilen çalışma saatlerini önümüzdeki yıllarda azaltsam bile üretmeye devam etmek her zaman önceliğim olacak. Ben hayatların ayrılabildiğine inanmıyorum. İş ve özel diye ayırdığınız sizin benzersiz tek ömrünüz.

Bu soru başka bir konuyu da hatırlattı bana. Yaklaşık 15 yıl önce yaşamdan emekli olmuş gibi yaşayan annem, her gün başka bir sağlık sorunuyla uğraşırken yeniden üretmeye başlayarak müthiş bir yaşam enerjisi kazandı.
O ve arkadaşları Çiğli’de bizim üretimden fireli çıkan ürünleri tamir ve tasarım ederek satıyorlar, gelirini de sosyal sorumluluk projelerinde kullanıyorlar. Bu konuda sonucun buraya kadar geleceğini tahmin etmeden ancak üretmenin annemin sağlığına büyük fayda sağlayacağını düşünerek fikri hayata geçirmelerine destek verdiğim için çok mutluyum.

---

Keyifli söyleşi ve samimi paylaşımları için teşekkür ederek ayrılıyorum Şükrü Bey’in yanından. Bu kart basmadan çalışma sistemini oturtmuş, şirketin içindeki cafede günün her saati istediği gibi zaman geçiren güler yüzlü çalışanlara bakıyorum hepsinin yüzü gülüyor. İyi örnekleri ve uygulamaları emin olmadan ve yerinde görmeden (laf aramızda uygulamaları veri toplamadan paylaşmıyorum)

Grubun yaptığı değer katan diğer çalışmalardan maddeler:

- Kıvılcımlar Derneği rol modeli olarak da Elvan Ünlütürk destek olmaktadır.

- Ayrıca Un Global Compact , Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak yer alıyorlar.

- Kariyer Amazon projelerinde destek veriyorlar.

- Belirlenen bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerine de(çalışan çocukları) Eçev işbirliğiyle burs verilmektedir.

- Meslek lisesi memleket meselesi projesi kapsamında "Sınırları Belirlenmiş Koçluk Modeli" ne şirket içinden çalışanlar destek vermektedir.

- Birbirini tamamlayan söylemlerin sözde değil, hayata geçen projelerin örneklerini konuştuğumuz bir iş dünyası dileğiyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ya Kötüler Kazanırsa? 13 Haziran 2019