‘Fabrikada buluşalım’

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Kayseri’de üniversite-sanayi işbirliği alanında bir hareketlilik var. Bu hareketliliğin önümüzdeki süreçte bereketinin de olacağı muhakkak. Öyle ki; il ekonomisinin gelişimi üzerine yaptığımız görüşmeler sonunda genellikle ‘katma değerli ürün üretmemiz gerek’ diyen Kayserili sanayicilere hem yol gösterecek hem de destek olacak çalışmalar yapılıyor. Olumlu sonuçlar da alınıyor.

Bu çalışmalardan birini de Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) girişimleri ile 1985 yılında kurulan ve son dönemlerde daha aktif bir yapıya bürünen Üniversite Sanayi Araştırma İşbirliği Vakfı (ÜSAİV) ‘Fabrikada buluşalım’ sloganı ile başlattı. Bu etkinlikle Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyet ile sanayiciler fabrikalarda buluşuyor. Genellikle örnek üretim modeline sahip, teknoloji donanımlı fabrikaların seçildiği etkinlikte firma yetkilileri tarafından bilgi paylaşımı yapılırken, üretim modelleri üzerine toplantı katılımcılarına tartışma ortamı yaratılıyor. İşadamları ve akademisyenler arasında fikir alış verişi yapılarak aradaki mesafeler kapatılmaya çalışılıyor. Dahası yeni yeni fikirlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlanmış oluyor.

‘Fabrikada buluşalım’ çağrısına kulak veren akademisyenler ve işadamları şu ana kadar Kayseri Ulaşım AŞ, Hasçelik Halat, Ravaber ve Gülsan Gıda firmalarında bir araya geldiler.

Yapılan etkinliklerin sonucunu sorduğumuzda KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci şöyle diyor; “Sanayicilerimize, üniversitelerden hocalarımızla ziyarete gelmek istiyoruz’ diyoruz. Üniversite bana katkıda bulunabilir diye düşünen sanayicilerimiz de bu etkinliğimize katılıyor. Bununla ilgili üniversitelerimizde de duyurular yapıyoruz. Şuana kadar 4 firmayı gezdik. Hem akademisyen hem de sanayici tarafı bu buluşmadan dolayı mutlu. Bu tarz etkinliklerin mutlak surette faydası olacak. Üniversitelerde bir çaba var. Biraz biz de bunu harekete geçirelim istiyoruz. Üniversitelerimiz de katkı vermeye başladılar. Üniversite- sanayi arasındaki duvar yıkıldı. Ama bu istatistiklere yansımıyor. Aslında bizim de iyi örneklere ihtiyacımız var ki bu iş yayılsın. Bugün dünyada endüstri 4.0 konuşuluyor. Ülke olarak biz daha 2.0 ile 3.0 arasındayız. Dünyanın en önde gelen markaları belli projelerde beraber çalışabiliyorlar. Gelişmiş ülkelerin sanayilerine baktığımız zaman doktoralı hatta profesör olmuş birçok mühendis çalıştığını görüyoruz. Hocalarımız firmalar hakkında bilgi alırken ya da işletmeleri gezerken illaki kendilerinde de bir fikir oluşacaktır. Ben bu gezilerden hem üniversitelerimiz adına, hem de sanayimiz adına bir şeyler çıkacağı inancındayım. Bizim de bir yerden başlamamız lazım”

Fabrikada buluşalım toplantıları sadece akademisyenlere değil öğrencilere de hitap ediyor. Üniversite öğrencileri de fabrikalara teknik geziler düzenleyerek bir miktar bilgi ve tecrübe ediniyor. Abdullah Gül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ’nden 40 öğrenci Meysu Gıda, Boyçelik AŞ, Ergin Model Döküm, Dener Makine ve Mega Metal’e gezi düzenledi. Burada öğrenciler fabrikaların işleyişi hakkında detaylı bilgiler edinirken, kendilerine yönelik staj konularının yanı sıra işverenlerin mühendislerden beklentilerini de birinci ağızdan dinlediler. Öğrencilere yönelik fabrika gezileri ile piyasada yaşanan kalifiye eleman sıkıntısına da bir nebze olsun katkıda bulunulması hedefleniyor. ÜSAİV, bu etkinlik ile akademisyenler ve sanayicileri de birbirine yaklaştırmış oluyor. Önümüzdeki süreçte üniversite-sanayi işbirliği için sürdürülen gayretin artması ile bu alanda olumlu sonuçlar alınacaktır elbette. Hatta bu gayret hem il hem de ülke ekonomisi açısından son derece önemli olan katma değerli üretimin yolunun açılmasına da imkan sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar