Fenerbahçe, toplumsal cinsiyet eşitliği için kitleleri harekete geçirecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünya çapında 25 milyonu aşkın taraftarı ile büyük bir sivil toplum gücüne sahip olan Fenerbahçe Spor Kulübü, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin Eylül 2014’te başlattığı ve Koç Topluluğu’nun Türkiye’deki ana destekçisi olduğu HeForShe hareketi ile küresel bir iş birliğini hayata geçiriyor.

Tüpraş’ın desteğiyle gerçekleşen iş birliği ile Fenerbahçe, “Birlikte Eşitiz” diyor ve 2019 sonuna kadar spor camiasında pek çok ilke imza atmaya hazırlanıyor.

Hedef, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kitleleri harekete geçirmek.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin ‘Eşitliğe ancak kadınlar ve erkekler omuz omuza verdikleri zaman ulaşabiliriz’ diyerek başlattığı ‘HeforShe Hareketi’ni, sahip olduğu sivil toplum gücüyle, toplumun DNA’sına yerleştirmek.

Fenerbahçe, bu kapsamda, kapsayıcı spor kulübü olarak sahipleneceği toplumsal cinsiyet eşitliği mesajları, kadın ve çocuk dostu stat uygulamaları ve kadın ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans yaklaşımıyla, ulusal ve uluslararası spor kulüplerine öncülük edecek.
Kulüp genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilecek, sporcular, teknik ekip ve kulüp çalışanları da dayanışma halinde konunun sözcülüğünü üstlenecek. Farklı işbirlikleri ile cinsiyet eşitliği spor camiasının gündeminde tutulacak. Diğer spor kulüpleri de HeForShe’yi desteklemeye çağrılacak.

Kulübün futbol takımı da, 2018 – 2019 Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis sezonu boyunca, Tüpraş desteğiyle HeForShe logosunu sağ kolunda taşıyacak.

Fenerbahçeli futbolcular He-ForShe logosunun sağ kolda yer aldığı formaları ile ilk kez 11 Kasım Pazar günü gerçekleşen Fenerbahçe – Aytemiz Alanyaspor maçında sahaya çıktılar.

Fenerbahçe A Futbol Takımı sahaya formalarında sağ kolda yer alan HeForShe logosuyla ve “Birlikte Eşitiz” pankartı ile çıktı. Ayrıca maça özel olarak futbolcuların formalarında sırt numaraları da HeForShe’nin kurumsal rengi olan magentaya boyandı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro da lansman için Türkiye’ydi ve maçı Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Y. Koç, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile birlikte statta izledi.

Fenerbahçe ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin kapsam açısından dünyada benzeri olmadığını ifade eden Nyamayaro’nun öncelikle vurguladığı nokta ise, sporun kadınların güçlenmesi, genç kızların öz güven inşa etmesi ve gençlerin sosyalleşmesi için çok güçlü bir araç olduğu.

Toplumun yaşam kalitesini yükselten bir takım olmak

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Y. Koç ise, bu işbirliği ile ilk defa dünya çapında bir hareketi, dünya çapında bir kurumla desteklediklerini belirtiyor.

“Nefretten, kinden uzak, centilmenlik, sportmenlik, birleştirici olma, adil olma gibi sportif özelliklere sahip çıkmamız gerekiyor” diyen Ali Y. Koç, “Topluma dokunan, yaşam kalitesini daha iyi yere getirmiş bir kulüp olarak anılmak istiyoruz. Milyonlarca taraftarı olan, sahip olduğu kapsama gücü ile ülke gündemine, dünya kamuoyuna ulaşan bir spor kulübü olarak öncü ve örnek olmak, bir felsefe değişikliğini yerleştirebilmek adına bir yola çıktığımızı anlatıyoruz” diye ekliyor.

Ali Y. Koç’un verdiği bilgilere göre, ülkemizde spora ilgi kadınlarda yüzde 35, erkeklerde yüzde 66; futbola ilgi ise kadınlarda yüzde 49, erkeklerde yüzde 86 gibi yüksek bir oranda. “Bu, tartışmasız bir gelişim alanı yaratıyor” diyen Koç, Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde bir dönüşüm yaşamayı hedeflediklerini söylüyor.

Koç, bu işbirliğinin dünya için bir örnek teşkil edeceğini ifade ederken, “Önce içeriden başlayarak kendi bahçemizi temizleyeceğiz. BM’nin hayallerinden çok daha yüksek sonuçlara varacağımızı umuyorum. Amacım başkan olduğum sürece bu projeyi sürdürmek” diyor.

Bu kapsamda; futbolcular, teknik ekip, yönetim kurulu, kulüp personeli farkındalık eğitimlerinden geçecek. Kulübün tesisleri aile dostu haline getirilecek. Fenerbahçe markası başka bir seviyeye taşınacak. Sporun ve camianın gücü toplumsal eşitlik için kullanılacak.

Koç’un da dediği gibi, her ne kadar zor da olsa, hedef, toplumsal cinsiyet eşitliğini bir refl eks haline getirmek…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar