Ferkan Çelik 85 Ar-Ge merkezinin kurulmasına öncülük etti

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü geri bıraktığımız bugünlerde başarıları ile dikkat çeken bir kadından bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim isim Türkiye’de bugüne kadar 85 Ar-Ge merkezinin kurulmasına öncülük eden ve 1 yıldır da Okan Üniversitesi Kurucu Teknopark Müdürlüğü görevini sürdüren Ferkan Çelik.

Ferkan Hanım, hem teknopark yapılanması hem de üniversite sanayi işbirliği konusunda çeşitli çalışmalar yürütüyor. Asıl amacı üniversitedeki bilgi birikimini sanayinin içerisine taşıyabilmek çünkü Türkiye’nin global pazarda büyük oyuncu olabilmesi için ileri teknoloji tabanlı ürünler üretmesi gerektiği üzerinde önemle duruyor.

Ferkan Çelik, erkek egemen sanayinin ağırlıklı olduğu bir yapıda kadın olarak kendini yalnız hissetmediğini ancak zaman zaman zorluklar ile karşılaştığını eklemeden geçmiyor. Belli ki bütün zorlukların üstesinden gelmeyi başarmış. Okan Üniversitesi gibi kadın-erkek eşitliğine önem veren bir üniversitede oluşu da büyük bir şans.

Çelik, en büyük motivasyon kaynağının projelerinin hayata geçmesi ve Türkiye’de yapılmaz denen işlerin başarması olduğunu belirtiyor. “Sevdiğiniz işi yaptığınız zaman şevkle çalışıyorsunuz” diyen Ferkan Hanım,” Benim için hayaller bitmiyor, her zaman hayal kurmaya devam ediyorum. Ben lisedeyken okula ilk kez bir bilgisayar gelmişti ve çok etkilenmiştim. O zamanlar kullanmasını bilen yoktu. Müdür ile konuşup bir bilgisayar kulübü kurdum. Eskiden teknolojik olanaklar kısıtlı olduğundan hayallerimizde küçüktü. Şimdi ise teknolojiye erişim artıkça yapılabileceklerinizi görüyor ve daha fazla hayal kuruyorsunuz. Şu anki hayalimiz dünya çapında marka bir teknopark yaratmak. Umarım gerçekleştiririz” ifadesini kullanıyor..

Türkiye’den de Apple, Google gibi küresel şirketler çıkmasının mümkün olduğuna inanan Ferkan Çelik, “Bunların olabileceğini gösterip, bir sonraki nesillere de örnek olmak istiyoruz. Bir işi yapabilmek için önce yapabileceğinize inanmanız gerekiyor. Çok önyargı var. Kendimize güvenimiz yüksek değil, maalesef soru sormaktan, sorgulamaktan çekiniyoruz. Bunları aştığımız zaman daha başarılı işler yapacağımıza inanıyorum” diyor.

Türkiye’de yaşanmakta olan kadın hakları ihlallerine de değinen Ferkan Hanım, Türkiye’de kadınların hala hak aramak zorunda olmalarına çok üzüldüğünü söylüyor. Kadın ya da erkek olarak değil insan kavramı ile yola çıkılması gerektiğini vurgulayan Çelik, iş dünyasında hem kadın hem erkek omuz omuza savaş veriyorsa eğer neden kadınlara bir gün ayrıldığını sorguluyor.

Türkiye’de kadın istihdamının artırılması meselesine ise ayrı bir önem veriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması ile kadın istihdamına yönelik çalışmaların yapıldığını belirtirken, iş dünyasında CEO ve yönetim kurulu başkanı makamlarını dolduran kadınların kendisine gurur verdiğini söylüyor.

Ferkan Hanım bizler için iyi bir örnek. Ekonomimizin önemli gündem maddelerinden üniversite sanayi işbirliği için gerçekleştirdikleri takdire şayan. Bilim, sanat, siyaset, spor ve iş dünyasında fikirleri ve eylemleri ile öncü olan kadınların artması en büyük dileğimiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar