Filistin’de 4 fabrika kurdu 650 kişiye de iş verdi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com


Filistin İstatistik Kurumu’nun 2017 verilerine göre, ülkedeki işsizlik oranı yüzde 29. Bu oranla Filistin, Afrika dışı ülkeler haricinde dünyanın en fazla işsizlik rakamlarından birine sahip. Bağımsız Filistin’de bu oranı düşürmek için kolları sıvayan ise ne Ortadoğu’nun milyar dolarlık şirketleri ne de kamu fonları…

ABD’li gazlı içecek devi Cola-Cola…

10 yıl önce ilk fabrikasını bu ülkede kuran Coca-Cola’nın şu anda ülkede 4 tesisi bulunuyor. Son tesisini Gazze’de açan ABD’li şirket, burada 120 kişiyi istihdam ediyor. Diğer 3 fabrikayla birlikte toplam rakam 650’yi aşıyor. Coca-Cola ürünlerinin Filistin’deki şişeleme ve dağıtımını ise yerel ortakla birlikte National Beverage Company (NBD) ile yapıyor. İşte bu şirketin Filistinli Genel Müdürü İmad Hindi sadece direkt olarak sağladıkları istihdamla ülkedeki en büyük yabancı işveren olduklarını ifade ediyor.

En fazla iş sağlayan 3’üncü kuruluş

Filistin’in başkenti Ramallah’taki tesisi ziyaretimiz sonrasında görüştüğümüz İmad Hindi, “Ramallah, Tulkarim, Jericho ve Gazze’de olmak üzere 4 fabrikamızda üretim gerçekleştiriyoruz. 1998 yılında kurulduğumuzda 47 kişilik bir ekiptik, bugün 650’ye ulaşan rakamları konuşuyoruz” diyor. Resmi kurumları kattığımızda ise Coca-Cola, ülkedeki en büyük 3’üncü işveren durumunda. Bu sayı giderek artıyor. Hindi, “Bu rakama etki ettiği diğer sektörleri de katarsak 10 katına ulaşıyor” diye özetliyor. Bir anlamda 6 bin 500 kişi iş imkanını Cola-Cola ile sağlamış durumunda. Sektördeki payını sorduğumuzda ise Filistinli CEO, “Yüzde 80 payımız var” diye yanıtlıyor ve ekliyor, “Bu kadar yüksek oranın olduğu başka bir ülke yok diye biliyorum.”
Filistin’e yatırımlarının karşılığını müşterilerden aldıklarını dile getiren İmad Hindi, “Sadece tesis kurarak değil, sosyal sorumluluk projelerimizle de bu ülkenin daha da gelişmesine katkı sağlamak amacındayız” diyor.

Çocuklara eğitim, kadınlara destek veriyor

İmad Hindi bu projelerini şöyle sıralıyor: “İddialı olduğumuz bir diğer alan ise topluma katkı projeleri. 22 bin çocuğun okulda bilgisayara erişimini sağlayan teknoloji laboratuvarlarından, ilk kadın futbol takımının kurulmasına verdiğimiz desteğe kadar birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Coca-Cola, Filistin Kızılay ile düzenli kan bağışı kampanyaları yapmanın yanı sıra, ambulans ve tıbbi malzeme desteğiyle de insani yardım çalışmaları gerçekleştiriyor. Coca-Cola Sistemi, Filistin’de kadın ve çocuklar için, 11 devlet hastanesinde, kütüphane kurmanın yanı sıra, oyun ve bilgisayar desteği sağlıyor. 42 farklı köydeki 42 okula bilgisayar laboratuvarı kuruldu ve bu okullarda bilgisayar, internet erişimi sağlandı. Filistinli çocukların eğitim imkanlarından faydalanmaları için okul dönemi başında binlerce öğrenciye okul çantası ve okul malzemesi desteği gerçekleştirildi. Eğitim Bakanlığı ile birlikte, yürütülen “Sağlıklı ve Çevre Dostu Okullar” sosyal sorumluluk programıyla çevre bilincini artırılmasına yönelik çalışmalar destekleniyor. Her yıl Ramazan ayında Gazze’nin yanı sıra, Batı Şeria’nın merkezinde, yetimlere yönelik iftar yemekleri düzenleniyor. NBC’nin kuruluşuna yardımcı olduğu Filistin kadın futbol takımı, Filistin’de bir ilki oluşturuyor. Takım aynı zamanda bölge turnuvasında ikinci olma başarısına imza attı. Coca-Cola Vakfı ve NBC, temiz içme suyuna erişim sağlanması ve Filistinli gençler için istihdam fırsatları oluşturulması amacıyla ‘Gazze’de Sürdürülebilir Toplumları Güçlendirme’ programını kurdu. Program üç yıl içinde 30 bini aşkın Filistinliyi desteklemeyi amaçlıyor.”

İzmirli Pizza Pizza'nın tamamı satılıyor

Türkiye’de hızla büyüyen pizza pazarı artık yatırımcıların da ilgi odağı haline geliyor. Yerel ve yabancı fonların radarına giren pizza pazarının son satışı ise Pizza Pizza oldu. Lüksemburg merkezli Luz Business Oppurtinies SARL adlı şirket, İzmir’de kurulan ve Türkiye’nin değişik bölgelerinde 150’den fazla şubesi olan Pizza Pizza’yı almak üzere masaya oturdu. Anlaşma sağlanırsa Lüksemburg merkezli Luz, Pizza Pizza Türker Turizm İşletmeleri bünyesindeki markanın tamamının sahibi olacak. 1995 yılında, İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde girişimci Abbas Türker tarafından temeli atılan Pizza Pizza’nın son açıklanan verilere göre 150’den fazla şubesi var. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde şubesi olan Pizza Pizza’nın bu ağı Ağrı, batman, Kars gibi Doğu şehirlerinin de aralarında bulunduğu 40 farklı kente yayılmış durumda. İzmir’de 4 bin metrekarelik ilk üretim tesisini 1990’lı yılların sonunda açan markanın yurtdışındaki ilk şubesi ise 2010’da Irak’ta devreye girdi. Bu ülkedeki şube sayısı ise 7.

Mediterra Capital ile görüşüyor

Pizza Pizza’yı alan şirket Lüksemburg olarak bilinse de edindiğim bilgilere göre asıl alıcı Türkiye’yi yakından tanıyan bir fon. Ahmet Faralyalı’nın yönettiği Mediterra Capital’in Lüksemburg merkezli şirketin asıl sahibi olduğu belirtiliyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Hollanda Devleti’nin ortak olduğu FMO Bankası gibi finans kurumlarının yatırımcı olduğu Mediterra Capital, Tavuk Dünyası Söke Un, Arkel, GlassHouse, Arzum, Logo Yazılım gibi Türk şirketlerine ortak olmuştu.

Fonların pizza ilgisi

Bilindiği üzere pizza sektörünün en önemli yatırımcılarından öne çıkanlar Abraaj ve Turkven. Turkven Domino’s Pizza’ya ortak olmuş, Süzer Grubu’nun ABD’li Yum Brands’a sattığı Pizza Hut ve KFC'yi Dubaili Abraaj satın almıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar