Finlandiya, 5 euroyu Aylan Kurdi'ye ayırdı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

İskandinavya Yarımadası'nın en yeni ülkelerinden biri Finlandiya. İlk olarak 1809 yılında Rusya içerisinde özerklik ilan eden Finlandiya'nın resmi kuruluşu ise Bolşevik Devrimi ile başlar. 6 Aralık 1917'de bağımsızlığını ilan eden Finlandiya için bu yıl önemli bir dönüm noktası. 6 Aralık'ta 100'üncü yaşına girecek olan ülke, asırlık yıldönümü için özel para bastırmayı da ihmal etmedi. Ancak basılan paralar bir savaşı veya bağımsızlık mücadelesini değil, bazı küresel simgeleri de içinde barındırıyor. Bunlardan biri de 'Göç'… Finlandiya, küresel adaletsizliğe ve göçe dikkat çekmek için Suriye'de yaşananları gündemden düşürmek istemiyor. Bunun için de 5 euroluk madeni para bastıran hükümetin kullandığı figür ise Aylan Kurdi. 

3 yaşındaki cansız bedeni kıyıya vurdu

Eylül 2015'te Doğan Haber Ajansı'ndan Nilüfer Demir'in fotoğrafl adığı bu görüntü tüm dünyada hafızalara kazınmıştı. Yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan kaçakları taşıyan iki lastik bot iki saat arayla Bodrum'dan denize açılmıştı. İki bot da Ege'nin sularına gömülürken, ilkindeki 2'si çocuk 8 kişi ile ikincisindeki 3'ü çocuk 4 kişi boğularak hayatını kaybetmişti. 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenleri ise dünyayı ayağa kaldırmıştı.

Finlandiya sadece 626 Suriyeliyi kabul etti

İşte 3 yaşındaki Aylan ve onun cansız bedenini taşıyan jandarma görevlisi Finlandiya'nın yeni 5 euroluk madeni parasının yüzü oluyor. Bir de paranın ikinci yüzünü hatırlatmak da fayda var: Türkiye 3.5 milyondan fazla Suriyeliyi topraklarına kabul ederken, Finlandiya bugüne kadar sadece 626 mülteciye ev sahipliği yaptı. İşte paranın diğer yüzü...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar