Fransız Total, Bütangaz'ı İpragaz'a satıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Alman kimya devi Evonik’ten Adapazarı tesisine yatırım

Dünyanın en büyük kimya şirketlerinden Evonik, Türkiye’deki varlığını güçlendirmek istiyor. Türkiye’nin ilk kimya firmalarından olan Ege Kimya ile 2002 yılında Egesil adlı şirket kuran Alman devi, geçtiğimiz hafta önemli bir açıklamada bulundu. Lastik sektöründe çöktürülmüş silika üretimi konusunda Adapazarı’nda üretim gerçekleştiren Evonik, gelen yüksek talebi karşılamak için Adapazarı tesisinde yeni bir üretim hattı açıyor. Evonik’in resmi sitesinde duyurulan açıklamada yeni yatırımın en az 10 milyon euro olması hedefleniyor. 2020 yılına kadar devreye girecek olan hat ile ilgili olarak Evonik Yönetim Kurulu Üyesi Johannes Ohmer, “Bu kapasite artışıyla birlikte, sektördeki büyük talebi iş ortaklarımızla karşılamak istiyoruz” diyor. Ohmer talebin sadece iç pazardan değil, Ortadoğu ve Avrupa’dan da geldiğini vurguluyor.
 
14.4 milyar euroluk cirosu var
 
2007 yılında kurulan Evonik, özel kimyasal maddeler konusunda dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor. 36 bin çalışanı olan Evonik’in 100’den fazla ülkede tesisi, ofisi bulunuyor. Geçen yılı 14.4 milyar euroluk ciro ile kapatan Evonik’in cirosu 2.4 milyar euro. Alman futbol takımı Borissia Dortmund’un ana sponsoru olan Evonik’in yüzde 68’i Alman madencilik şirketi RAG’a ait. Diğer büyük hissedar ise yüzde 14 ile Lüksemburg merkezli CVC Capital adlı fon.
 
Ege Kimya ile Egesil’i kurdu
 
Türkiye’de uzun zamandır ürünleriyle yer alan Evonik, 2002 yılında yüzde 51 ortaklık ile Egesil Kimya’yı kurdu. Türkiye’nin ilk kimya tesislerinden biri olan ve Ali Mansur, Erdoğan Beri, Albert Benmayor gibi isimlerle faaliyetine başlayan Ege Kimya, Egesil’de yüzde 49’luk hisse sahibi. Egesil, Evonik’in Avrupa’daki en büyük ikinci üretim tesisi olarak biliniyor. Hatırlanacağı üzere Evonik, geçen yıl ocak ayında Tuzla’da boya ve kaplama katkı maddeleri için yatırım kararı almış ve laboratuvar kurmuştu. Tuzla’daki merkezde 51 çalışan bulunuyor.

***

Fransız Total, Bütüngaz'ı İpragaz'a satıyor

Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden olan Fransız Total, Türkiye'de varlıklarını son yıllarda peş peşe satmaya başladı. 2015'te Demirören Grubu ile akaryakıt ağının devri için görüşmelere başlayan, 2016'da bu görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandıran Total, istasyon ağını, ticari faaliyetlerini, ikmal ve lojistik varlıklarını yaklaşık 325 milyon euro karşılığında satmıştı. Ardından yine 2016'da Total'in gaz sektöründeki varlıkları için görüşmeler başlamış, İpragaz masaya oturmuştu. Yapılan ikili görüşmeler yine satış ile sonuçlanmış, Fransız devinin kokusuz LPG üretimi ile ilgili bazı tankları İpragaz'a devredilmişti. İşte Avrupalı enerji devi Total şimdi bir başka varlığını daha vitrine çıkardı. Bu kez dolum ve depolama faaliyeti yapan Bütangaz. Total Turkey Pazarlama'ya ait Bütangaz'ın hisselerinin satışı için yine İpragaz masada. Hollanda menşeli SHV Energy adlı şirkete ait İpragaz, Bütangaz'ın tamamını almak için resmi kurumlara başvurusunu yaptı. Anlaşma sağlanırsa Total'in madeni yağlar dışında Türkiye'deki varlığı neredeyse sona ermiş olacak. Bilindiği üzere Bütangaz'in Tekirdağ'a bağlı Marmara Ereğlisi ilçesinde gaz terminali bulunuyor Bu terminallerde 5.000 metreküplük LPG küre ve silindirik tankları bulunuyor.

Akaryakıtın ilk 5 şirketinden biriydi

100 binden fazla çalışanı olan Fransız Total, dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden biri. Güneş enerjisine de Sunpower markasıyla ikinci büyük oyuncu olan Total, Demirören satışı öncesinde pazarın en büyük 5 oyuncusundan biriydi. O dönem 440 adet istasyonu olan Total, akaryakıt bayi ağı ile yüzde 5.5 oranlı pazar payına sahipti. Total'in iştiraki Bütangaz'ı alan İpragaz ise 1962 yılında Eureka Metal adıyla kuruldu. 1962 yılında, İzmit Yarımca'da, Türkiye'nin ilk resmi sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçirmiş, sektördeki ilk tüp dolumunu gerçekleştirmiş şirket unvanına sahip İpragaz, kendi adını ise 1966 yılında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birleşerek aldı. 1992 yılında özelleştirilen İpragaz, Fransız Primagaz bünyesine katıldı ancak 1999'da dünyanın en büyük LPG dağıtım firması Hollandalı SHV Energy alınması sonucu bu şirketin bünyesine geçti.
28 ülkede faaliyet gösteren SHV Energy, 15 bin çalışanı ve 6 milyar euroyu aşan cirosu ile öne çıkıyor.

İpragaz, halen Türkiye genelinde 10 tüplü satış bölge müdürlüğü, 3 tüplü saha ofisi, 8 dökme gaz satış bölge müdürlüğü, 5 dökme gaz satış bürosu, 9 akaryakıt ve otogaz satış bölge müdürlüğü, 15 LPG dolum tesisi, 3 stoklama terminali ve 4 tüp ve 1 emtia deposuna sahip.
1.000’i aşkın çalışanı olan şirketin 4 bine yakın tüpgaz, otogaz, akaryakıt ve otogaz kit dönüşüm bayisi var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar