“Game of Thrones’un finali yerine, dünyadaki yangınla ilgilenin"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

“Yetişkinlerden bizim yanımızda durmalarını istiyoruz. Bugün, dünya yanarken ebeynlerimiz hala okulda aldığımız notların iyi olup olmadığıyla veya Game of Thrones’un finali ile ilgileniyorlar. Fakat herşeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var. Kitlesel iklim direnişini başlatmak zorundayız. Eğer hepimiz bunu yaparsak, o zaman bir şansımız olabilir.”

Bu sözler geçtiğimiz günlerde The Guardian’da yer aldı. İklim değişikliğiyle mücadele için küresel okul grevlerini başlatan çocuklara ait. 15 Mart Cuma günü iklim aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla yaklaşık 1 milyon 600 bin çocuk ilk okul grevlerini gerçekleştirmişti. Çocukların ikinci grevi 24 Mayıs’ta 114 ülkede, bin 400 şehir ve kasabada gerçekleşti.

Yeşiller'in başarısı umut verici

Fridays for Future’un (İklim İçin Okul Grevi) bildirdiği sayılara göre, iklim grevine en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116) oldu. Genç aktivistler iklim değişikliğini geçtiğimiz hafta sonu 28 AB üyesinin tamamında yapılan Avrupa Parlamentosu seçim gündeminin merkezine taşımayı başardılar. Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin mesajlarını tekrarlayan Avrupalı genç sosyal medya fenomenleri de, gençlere “iklim değişikliğini umursuyorsanız gidip oy verin” çağrısı yaptılar. Yeşiller'in seçimlerde göstermiş olduğu başarı ise gençler adına umut verici!

Bu süreçte, Birleşik Krallık Öğrenci İklim Ağı’ndan Noga Levy-Rapoport'un, okulların iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol üstlenmesi çağrısı da önemli. Genç öğrenci; “İklim çöküşü bizim bildiğimiz şekliyle gezegenimize ve üzerindeki yaşama ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu krizi gereken şekilde ele alabilmemiz için, eğitim kurumlarımızın bugünün öğrencilerini hem adil bir dönüşümün başını çekmeye, hem de değişen bir dünyaya hazırlayan bu eğitim mekanlarını barındıran birer sürdürülebilirlik merkezi olması gerekiyor” diyor. Genç aktivistlerin bir sonraki küresel iklim grevi 20 Eylül'de. Yani, 23 Eylül’de toplanacak olan BM İklim Eylemi Zirvesi’den hemen üç gün önce. Umarız ki Avrupa Parlamentosu seçimleri gibi, BM Zirvesi de gençlerden "ders" alır!

Türkiye'de de çocuklar iklim için sokakta

Türkiye’de de çocuklar okul grevlerini hayata geçirmiş durumdalar. 15 Mart 2019’dan bu yana İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor. Anketlere göre, Türkiye’de iklim değişikliğinden endişe eden sadece çocuklar değil. Türkiye’de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun yüzde 83’ü temiz enerji dönüşümü talep ediyor. Her on kişiden 6’sı ise iklim değişikliğinin etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor.

Son olarak; 14 yaşındaki İngiliz öğrenci Ivy’nin sözlerine yer vermek istiyorum: “Greve katılıyorum, çünkü dünyanın bir geleceği yoksa, eğitim almamızın da bir anlamı yok. İklim konusunda duyarlı olan bizlerin, oy veremiyor olması çok üzücü. Biz sadece 14 yaşındayız ve bizden başka kimse bu konuyla ilgilenmiyor! Bu durumda sizce bir şansımız var mı?” Gençlerin sesleri çok güçlü. Liderlerin "boş yeşil vaatlerine” kanmayacak kadar kararlılar. Somut hareket görmek istiyorlar. Ve şurası kesin; dünyayı, yetişkinlere ders vermek için derslerini kıran bu çocuklar kurtaracak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar