Gandhi'nin milyarder torunu Beko'yu istemiş

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en büyük motosiklet üreticilerinden Bajaj Group'un ayrı bir öyküsü vardır. 1926 yılında Jamnalal Bajaj tarafından kurulan grubun 50 bine yakın çalışanı, 7 milyar dolarlık cirosu bulunuyor. Hindistan'ın en fazla milyardere sahip ailelerinden Bajaj'ı diğerlerinden ayıran ise siyasi tarihe yaptığı katkı. Şirketin kurucusu Jamnalal Bajaj, modern Hindistan'ın kurucusu Mahatma Gandhi'nin yol arkadaşı, sırdaşı, öğrencisi… Hindistan'da ise Jamnalal Bajaj, Gandhi'nin 5'inci erkek çocuğu, yani evlatlığı olarak tanınıyor.

Türkiye'de de motosikletleriyle tanınan işte bu devin en önemli iş kollarından biri elektrikli ev aletleri. Bu şirketin cirosu 5.9 milyar dolar. Aydınlatma araçları, jeneratörler gibi mühendislik alanında hızla büyüyen bu şirketin 4 bin yetkili satıcısı, binden fazla da distribütörü var. 400 binden fazla da perakende satış mağazasında ürünleri satılıyor. Bajaj Electricals adlı bu şirketin başında ise ikinci kuşaktan Shekhar Bajaj bulunuyor.

Yani bir anlamda Gandhi'nin torunu. İşte bu milyarder iş adamının geçen hafta yaptığı bir açıklama dikkat çekiciydi. Hindistan basınına konuşan Bajaj Electricals Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Shekhar Bajaj, büyümek için satın alma görüşmeleri yaptıklarını açıkladı. Shekhar Bajaj, "Geçmişte Sumeet ve Beko gibi markaları satın almaya çalıştık" diyerek Koç Holding'e ait Arçelik'in en önemli markasını bünyesine katmak istediğini dile getirdi.

Koç, Tata ile anlaştı

Bilindiği üzere geçtiğimiz ay Koç Holding, belki de yurtdışındaki en önemli yatırım anlaşmalarından birine imza atmıştı. Koç Holding, ülkenin en önemli sanayi şirketlerinden Tata ile 5 yıllık görüşmesini sona erdirmiş ve anlaşmasını tamamlamıştı. Buna göre Tata'nın markası Voltas ile Koç'un markası Beko, 100 milyon dolarlık sermaye ile ortak bir firma kurmuştu. Bu ortaklık anlaşması kapsamında, Hindistan'da kurulacak fabrikada buzdolabı üretimi gerçekleştirilecek. Ortak şirket, Arçelik fabrikalarında üretilen ana beyaz eşya ürünlerinin satışını da yapacak.

***

Türk Telekom'un patronu parayı buldu!

Türk Telekom'un patronu Hariri Ailesi, amiral gemisi inşaatta yaşadığı sıkıntıyı atlatmak için şirketlerini vitrine çıkarmaya başlamıştı. Türkiye'de ilk kez DÜNYA'nın duyurduğu haberde, Hariri Ailesi'nin Arab Bank'taki yüzde 21'lik payı için uluslararası yatırımcılarla görüşmelere başladığına yer vermiştik.

Haririler, Arab Bank'taki hisse satışıyla 1 milyar dolar civarında gelir elde etmeyi planlarken, diğer yandan bir başka finans şirketinde operasyona gitti. O işlem de yine Türkiye ile bağlantılı GroupMed Holding ile ilgili. Bilindiği üzere GroupMed Holding, tıpkı Arab Bank gibi T-Bank'ın ana ortaklarından.

T-Bank'ın ortaklarından GroupMed hisse sattı

Hariri Ailesi, 2006 yılında işadamı Mehmet Nazif Günal'dan aldığı MNG Bank'ın adını T-Bank'a çevirmişti. Bankanın yüzde 50'lik payı Hariri Ailesi'nin ana hissedar olduğu Arab Bank, kalan yüzde 50'lik oran ise yine Hariri Grup bünyesindeki BankMed'e ait. Hariri Ailesi, T-Bank'ın ana hissedarlarından GroupMed Holding'in yüzde 42.2'lik hissesini sattı.

Lübnan merkezli OLT Holding, bu satın alma için 535 milyon dolar ödedi. Bu operasyonda hissesini satan ise Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin dolar milyarderi erkek kardeşi Ayman Hariri'ydi. Böylece Hariri Ailesi'nin nakit sıkıntısı bir nebze çözülmüş oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar