Garanti Anadolu sohbetlerinin 104. Ardahan buluşması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Garanti Anadolu sohbet toplantılarından 104.’sü Ardahan’da üniversite kampüsünde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşmacılar Iskender Çayla,  Mahmut Eskiyörük ve Faruk Göksu Ardahan’da turizm, hayvancılık ve Ardahan’ın Stratejik Eylem Planı üzerine sunumlar yaptılar. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ta makro ekonomik veriler konusunda bilgiler verdi. Toplantı sonunda vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve TSO başkanı Çetin Demirci birer değerlendirme konuşması yaptılar. Ali Deniz, kentin sahip olduğu üç kayak pistinin geliştirilmesinin önemi üzerinde durdu.

Toplantı öncesi Ardahan Üniversitesi’nin Yenisey  konuk evinde yediğimiz yemek sonrası Rektör yardımcısı Prof Or. Orhan Söylemez’ den üniversite ile  ilgili bilgi aldım. 2008 yılında kurulduğunda  gazetelerde “Tek odalı üniversite” haberiyle  yer alan üniversite bugün çok güzel bir kampüse, dersliklere, rektörlük binası, toplantı salonlarına, yurt binalarına sahip. Söylemez, bu kampüs binalarının yapımında önemli oranda yerel destek aldıklarını belirtiyor. Üniversitede hem öğretim üyesi, hem öğrenci olarak yurt dışından gelenler olduğunu, öğretim üyelerinin bir çoğunun da yurdun çeşitli yerlerinden geldiklerini söylüyor. Üniversitenin 4 bin civarında öğrencisi 500 civarında öğretim üyesi var.

Ardahan’a bir gün önce gelen İskender Çayla, toplantı öncesi sohbet sırasında,“Önemli imkanlara sahip kentte, bütün kahvelerin dolu olduğunu, işsizliğin kol gezdiğini  gözlemlediğini belirterek üzüntüsünü “ dile getirdi. Aynı konu toplantı sırasında da dile getirildi.

Toplantıda kentin turizm potansiyelini değerlendiren İskender Çayla, “Kente gelen turist sayısına dair istatistiki veri bulamadığını” belirtip, Ardahan’ın tanıtımı için en iyi sözün bütün Türk milletiinin 7’den 70’ini herkesin bildiği  “ Ardahan’dan Edirne’ye” olduğunu söyledi. Gençlerin kentin turistik değerlerine sahip çıkarak geri kalınmış  turizmi ivmelendirebileceğine inandığnı açıkladı.

Mahmut Eskiyörük, kendi deneyleri Tire süt Kooperatifini anlatırken, 15 yılda 43 kat büyüdüklerini, üyelerine çok yönlü hizmet verdiklerini, ürünlerini açtıkları mağazalar da sattıklarını, her çeşit ihtiyaçlarını karşılayarak gelirlerini artırdıklarını anlattı. Ardahan’ın da kooperatifçilikle hayvan ve süt varlığını artırabileceğini belirterek kooperatifleşme önerisinde bulundu.

Faruk Göksu, valilik, belediye ve TSO’nun önerisiyle “Ardahan’ın gelecek straatejileri ve eylem planı”  konusunda hazırladıkları çalışmanın ön raporunun özetini sundu. Düzenlernecek bir çalııştay sonrası raporun olgunlaşarak yeniden yazılacağını açıkladı. Ardahan’ın katma değerleri arasında Kafkaslar, Kır-kış, Koridor, kapı kale-kule, Kocabaş, Kura Havzası, Kaşar-kaz, ve Kovan’ın yer aldığını Bu sözcüklerden akrusdiş’le kurduğu Ardahan sözüyle görsel olarak ortaya koydu. Konuyu bölgesel olarak ele almak gerektiğini belirtip, Ardahan’ın “Saf “lığının çok önemli olduğunu, yeni projeler yapılırken bunun unutulmamasını önerdi.

Konuşmacılar, turizm için Çıldır gölünün önemini, hayvancılık ve balcıllıkta kentin potansiyeli olduğunu belirtip, Kafkasya geçiş koridorunda olan kentin, enerji hatlarının geçiş güzergahında  olmasının da  kente katkı sağlayabileceğinin altını çizdiller. Kentin var olan turizm, hayvancılık, endemik bitki varlığı, balcılık potansiyellerini iyi değerlendirmesi, üniversitenin de buna katkı sağlamasıyla gelişme imkanına sahip olduğuna inandıklarını açıkladılar.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar