"Geleceği tüketmeden üretiyoruz"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yıllar önce bir davette karşılaştığım Asım Kibar, “Yazılarını okuyorum tanışalım” deyince tanıştık. O hemen arkasından “Böyle tanışma olmaz. Gel benim fabrikayı gez. Üretimimizi gör. Tanışmamız tamamlansın” diye fabrikasına davet etti.

Bir süre sonra fabrika ziyaretine gittiğimde bana övgüyle modifiye edilmiş, üretimini 20 santim genişletmiş, üretim yaptıkları makineyi gösterip, “Eskiden üretim yaptıktan sonra, uygun ticari bölümleme yapamadığımız için kenarda kalan bir bölüm ıskartaya çıkıyordu. TÜBİTAK’tan bir doçent ile geliştirerek firesiz üretim yapmaya başladık" demişti. Bu anlatım sırasında gözlerinin içi gülüyordu.

EKO-IQ dergisinde Assan Genel Müdürü Göksel Güngör’ün Barış Doğru’ya verdiği mülakatı okurken Asım Bey'in fabrika gezisinde anlattıklarını hatırladım. Assan’ın onun ilkelerine göre gelişip, kurumsallaştığını düşündüm.

Neden düşündüğümü de söylemeliyim. "Assan’ın yeni çalışmalarını öğrenebilir miyiz” sorusuna yanıt verirken Genel Müdür Güngör, sürdürülebilirlik açısından çok önemli gördüğüm bir kavramı “Geleceği tüketmeden üretiyoruz” kavramını sloganlaştırdıklarını belirtiyor ve şunları ifade ediyor:

Öncelikle yatırımlarımızda dünyadaki kaynakların hızla tükendiğini göz önünde bulundurarak çevreye verdiğimiz önemi her zaman ön planda tutuyoruz. Alüminyum yüzde 100 dönüştürülebilirliği sayesinde çevre dostu bir üründür. Assan Alüminyum bünyesinde hali hazırda faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisimizde, geri dönüşümün en etkili biçimde yapılması sağlanıyor.

Bunun yanı sıra 2016 senesinde bünyemize bir de yenilenebilir enerji üretim tesisi dahil ederek sürdürülebilirliği sağlamak için önemli bir adım daha atmış olduk.

(...) Aynı zamanda yapılan Ar-Ge çalışmalarımızın meyvelerini de hızla alıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda dünyada farklı üretim teknolojileriyle üretiminin mümkün olmadığı düşünülen birçok ürünü üretebiliyoruz. Dünyanın sayılı kuruluşları ile yürütülen uzun soluklu ürün geliştirme faliyetlerinden elde edilen deneyimler , uluslararası kongre ve sempozyumlarda da makale olarak sunuluyor ve tüm dünya ile paylaşılıyor. Bu sayede Assan Alüminyum dünya devlerinin tedarikçi listesinde yer almaya Ar-Ge başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor.”

Genel Müdür Güngör, Assan olarak endüstri 4.0 kavramını devreye aldıklarını, Turquality programına katıldıklarını Avrupa ve Amerika pazarında faaliyetlerini geliştirme kararında olduğunu da söylüyor.

Genel Müdürün bu söylemine bağlı olarak Assan’ın İSO 500 büyük içindeki yerine baktım. 2016 raporunda 41. sıradaki şirketin bir yıl önce çalışan sayısı 1250, üretimden net satışları 2 milyar 114 milyon 452 bin lira. İhracatı 517 milyon dolar olduğu sonuçlarını gördüm.

Assan’ın sürdürülebirlik açısından çok önemli olduğunu düşündüğüm “Geleceği tüketmeden üretiyoruz” sloganların yaygınlaşması ve başka firmalar tarafından da içselleştirilebilmesi için söz etmek istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar