Geleceğin Kadın Liderleri Anadolu’da da güçleniyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

KAGİDER’in 2010 yılında Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirdiği ve 2011 yılından bu yana Sanofi Türkiye’nin desteğiyle devam eden ‘Geleceğin Kadın Liderleri’ projesi “sürdürülebilirliği” açısından örnek bir proje. 9 yılda 8 bin başvuru alan projeden mezun olan kadınların sayısı 700’e ulaşmış durumda. Proje kapsamında, iki gün süren eğitim programı çerçevesinde iş hayatına yönelik temel bilgi ve beceriler, kariyer geliştirme ve yönetmeye yönelik bakış açısı ve işe giriş becerileri başlıkları altında eğitimler veriliyor. Katılımcılar, hem girişimciler hem de profesyonel hayattan rol modeller ile bir araya geliyor ve farklı sektörlerden şirket temsilcileriyle buluşmaları sağlanıyor. Program, iş arama sürecinde de genç kadınların yanında yer alarak onları kariyerlerinin ilk adımlarında desteklemeye devam ediyor.

Hedef; kadınlara iş hayatında fırsat eşitliği sunmak, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını artırmak, kendilerine güvenmelerini sağlamak; “ben de yapabilirim” demeleri için yüreklendirmek. Sadece İstanbul ile sınırlı kalmayan proje, Lüleburgaz ve Adana’nın ardından, Trabzon’daki kadınlara da ulaştı. Bu yıl Trabzon’da düzenlenen ve 1500 başvurunun alındığı eğitim programı sonucunda 100 genç kadın daha sertifika almış oldu.

Genç kadınlar mücadele etmekten vazgeçmiyor

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, bu projeyi “Düş ortaklığı” olarak tanımlıyor ve “Kadınlarla erkeklerin eşit fırsatlara erişemediği her alan bizim için dengelenmesi ve müdahale edilmesi gereken bir alandır” diyor. Sanem Oktar’ın vurguladığı gibi, “Kız çocukları, kadınlar, genç kadınlar pek çok zorlukla karşılaşırken, onların yaşamlarını iyileştirecek tek bir olumlu adım bile hayatlarını bambaşka bir yöne götürmeye yetebiliyor. Çünkü kapı bir kez açıldığı zaman, o kız çocukları, kadınlar, genç kadınlar mücadele etmekten asla vazgeçmiyor; giderek güçleniyor, başka kız çocuklarını, kadınları, genç kadınları da güçlü kılmak için çaba sarf ediyorlar.”

Dayanışma çok önemli

KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı Servisimin Cömert’in dikkat çektiği önemli bir konu da, Geleceğin Kadın Liderleri programı mezunlarının arasındaki dayanışma. “İş hayatında giderek sayıları artan ‘Geleceğin Kadın Liderleri’ programı mezunları, çeşitli iletişim kanalları, sosyal medya grupları, dönemsel ve bölgesel buluşmalar aracılığıyla birbirlerine destek veriyorlar” diyen Cömert, KAGİDER’in de bu yıl başlattığı ‘GKL2GKL’ programıyla 2013 öncesi mezunlara mentorluk eğitimi verdiğini ve eski mezunların yeni mezunlara destek olmalarını sağladığını söylüyor. KAGİDER aynı zamanda Geleceğin Kadın Liderleri projesinden mezun olan tüm genç kadınlara iş arama sürecinde destek olmak amacıyla ‘Online İK Platformu’nu hayata geçirmiş durumda.

Kadınların güçlendirilmesi ekonomide çarpan etkisi yapıyor

Sanofi Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya da, “gönül birliği” olarak tanımladığı proje ile kadınları güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ediyor ve şunu söylüyor: “Kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi çarpan etkisi yaratıyor ve ekonomik büyümeyi hızlandırıyor. Bugün kamu ve özel sektörde üst düzey pozisyonlarda yer alan kadınların sayısı giderek artıyor ama hala yeterli seviyede değil.”

Kadın dostu şirket

Sanofi Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya, Sanofi’nin kadın dostu şirket uygulamalarını “doğada olanı kendi içimizde yaratıyoruz” cümlesi ile tanımlıyor. Kadın istihdamının bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli göstergelerden biri olduğunu söyleyen Sanofi Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Senem Korol’un yorumları ise şöyle: “Türkiye’de sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma amaçlarına ulaşılabilmesi için kadınların istihdamının artırılması, kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve eşit işe eşit ücret imkânının sağlanması, öncelikli konularımız arasında. Sanofi Türkiye, uyguladığı İK politikaları ve hükümetin 2023 kadın istihdam hedefi olan yüzde 41'in üstünde yer alan yüzde 52 yönetim kurulundaki kadın çalışan oranı ile bu alandaki taahhüdünün altını bir kez daha önemle çiziyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar