'Genç nüfusu olan toplumun, geleceği de vardır'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İtalya, 2017-2018 yılları için Türkiye’yi “Hedef Ülke” olarak seçmiş ve İtalya hükümeti, ikili ilişkilerin gelişmesi amacıyla Türkiye’de düzenlenecek aktiviteler için 2 milyon euro bütçe ayırmıştı. Bu süreçte İtalyan firmalar; enerji, sağlık, otomotiv ve altyapı gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra, start-up’lar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler, atık yönetimi, su yönetimi, yenilenebilir enerjiler gibi yenilikçi alanlarda işbirliği fırsatlarına odaklandılar. İtalyan sermayesinin Türkiye’deki yatırım stoku 2017 yılı itibariyle 5.5 milyar dolara ulaşmış durumda. 2017 yılında İtalya’dan Türkiye’ye gelen yatırım ise toplamda 124 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) Başkanı Aniello Musella, “Ne yaşanırsa yaşansın, Türkiye her zaman ilerlemeye devam ediyor” diyor. Musella’nın özellikle vurguladığı konu ise, Türk iş dünyasının yaşanan olumsuzluklardan etkilenmeden, her zaman “işine bakması.”
Şöyle diyor Musella: “Türk iş dünyası gerçekten çok güçlü. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında Antalya’da fuardaydık. Toplantılar ve ikili görüşmeler herhangi bir kesintiye uğramadan devam etti. Türk şirketlerinin iyimserliği beni gerçekten çok etkiledi. İtalya’nın büyük bir ekonomiye dönüşmesinin motoru olan İtalyan KOBİ’lerde, Türk şirketlerindeki bu pozitif bakış açısı ve iyimserlik yok. Türkiye son 15 yıldır yaşanan tüm zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. Türkiye çok büyük ve genç bir ülke. Genç nüfusu olan bir toplumun, geleceği de vardır.”

Türk ekonomisinin fırsatları bilinmiyor

Üç yıldır Türkiye’de olan Musella’ya göre, Türkiye’nin tüm dünyaya ne kadar güçlü bir ekonomisi olduğunu anlatması gerekiyor. Bu süreçte de iş insanlarına büyük görev düşüyor. Musella’nın yorumları şöyle: “Türkiye büyük bir pazar. Yabancı yatırımcılar için orta ve uzun dönemde büyük fırsatlar sunan önemli bir pazar. Fakat sokaktaki İtalyan vatandaşı ya da İtalyan KOBİ’ler, Türkiye’yi yeterince iyi tanımıyorlar. Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle benzer bir yapıda olduğunu düşünüyorlar. Oysa Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi, yapısı bu ülkelerden çok farklı. Türkiye’nin ekonomik gücü ve ekonomik açıdan sunduğu fırsatlar doğru yansıtılmalı.”

Türkiye’den İtalya’ya yatırım artıyor

Musella, 2016 yılından bu yana Türkiye’den İtalya’ya giden yatırım akışında da önemli bir artış olduğuna dikkat çekiyor ve şu bilgileri veriyor: “İmalat sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketlerinin İtalya’da yatırım yapmalarına neden olan birçok faktör var. Öncelikle satış yaptıkları pazarın içinde olmak istiyorlar, konumlarını konsolide etmek istiyorlar, coğrafi açıdan çeşitlilik sağlamak istiyorlar.”

Türkiye’de bugün 1400 İtalyan şirket faaliyet gösteriyor. Musella, Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan KOBİ’lerin karşılaştığı en büyük sorunun, dil sorunu olduğunu söylüyor. Bunu, düzenlemeler ve gümrük vergileri izliyor.

Musella’nın verdiği bilgilere göre; 2018 yılının ilk 10 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 16.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İkili ticaretin büyük bir bölümünü otomotiv, yan parça, makina ve ilaç sanayi oluşturdu. Teksil sektöründe ise ticaretten çok, işbirlikleri ön planda. İpekyol ve Machka markaları bu işbirliğinin başarılı örneklerinden bazıları. Bu arada, ikili ticarette Türkiye’nin İtalya’ya olan ihracatı artmaya başlıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin İtalya’dan ithalatı yüzde 6.4 artarken, İtalya’ya ihracatı yüzde 16 artmış. Bu iyi bir haber…

Organik ve sağlıklı yaşam ürünleri pazarı büyüyecek

● Aniello Musella, yeme-içme sektörünün, ekonomide yaşanan zorluklardan etkilenmediğini söylüyor. İtalya için özellikle restoranlar ve uluslararası otellerin önemli bir pazar oluşturduğuna dikkat çekiyor. Musella’ya göre gelecek vadeden bir diğer alan da organik ve sağlıklı yaşam ürünleri. İtalya’da bu pazarın 20 yıl önce gelişmeye başladığını ve bugün önemli bir boyuta ulaştığını söyleyen Musella, Türkiye’de ise hala önemli bir büyüme potansiyelinin olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya İtalyan Mutfak Haftası 105 ülkede gerçekleşiyor

● İtalyan Ekonomik Gelişmeler Bakanlığı’na bağlı olan İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA), Otantik İtalyan promosyon programının bir parçası olarak, 2016 yılından bu yana İtalyan gastronomisi ve otantik ürünlerini tanıtmak üzere etkinlikler düzenliyor. İtalyan Dışişleri Bakanlığı tarafından koordine edilen ve geçtiğimiz yıl Kasım ayında üçüncüsü düzenlenen Dünya İtalyan Mutfak Haftası, 19 – 25 Kasım tarihleri arasında aynı anda 105 ülkede gerçekleşiyor ve 1300’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da ise 15 - 30 Kasım 2018 tarihleri arasında İtalyan mutfağını ve gastronomi kültürünü doğrudan anlatmak için İstanbul İtalya Başkonsolosluğu tarafından organize edilen İtalyan Mutfak Haftası kapsamında ITA, İtalyan Kültür Merkezi, IMI İtalyan Lisesi, İtalyan Ticaret Odası ve Circola Roma tarafından seminer, atölye çalışmaları, mutfak eğitimleri, İtalya ile özdeşleşen müzik dinletileri ve tematik yemek organizasyonları gibi birçok etkinlik düzenlendi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar