Gezi Parkı eylemlerinin doğrudan zararı büyük dolaylı zararı abartılıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 

Gezi parkı eylemlerinin gerçekleştirildiği şehirlerde, eylem bölgelerinde;

- Eylemciler ve eylemcilere müdahale eden güvenlik güçleri işyerlerinin tahribine neden oldu.

- Eylemlerin sürdüğü günlerde eylem alanlarındaki işyerleri iş yapamaz duruma düştü.

Bunlar doğrudan zararlardır. Maddi hasarın tespiti, iş kaybının tahmini mümkündür.

Gezi Parkı eylemleri çok kişinin moralini bozdu. Ekonomideki durgunluğun ve de Ramazan ayının da etkisinde piyasada daralma görüldü.

Bu dolaylı etki genelde abartılıyor. Ekonomideki daralmanın ve  Ramazan’ın iş hacimlerindeki olumsuz etkisi bir yana  bırakılarak, durgunluk tamamı ile Gezi Parkı’nın yarattığı moral bozukluğuna bağlanıyor.

Önce 415 esnaftan söz edilirken, giderek sayı arttı. Gezi Parkı eylemlerinden 2 milyon esnafın zarar gördüğü konuşulmaya başlandı.

Önce, 17 gündür iş yapamayan esnaf, "Cirolarımız yüzde 50 düştü" diye isyan ederken, TESK Başkanı Palandöken "415 esnaf 100 milyon civarında zarar etti" dedi.

Daha sonra  TESK Başkanı Bendevi Palandöken de Türkiye genelindeki tüm birliklere 19 Temmuz’da "Gezi Parkı yazısı" gönderdi.

Gezi eylemleri sırasında esnaf ve sanatkarın uğradığı zararların tespitine yönelik bir çalışma yapıldığı belirtilerek, bu konuda varsa bilgi ve belgelerin iletilmesini istedi.

Yazıda "İliniz ve bağlı ilçeniz genelinde eylemler nedeniyle esnafın uğradığı zararın tespitine ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığını bildirmeniz, ayrıca varsa konuyla ilgili bilgi ve belgeleri 31 Temmuz’a kadar TESK’e göndermeniz gerekmektedir." denildi.

Bir başka habere göre Başbakan Tayyip Erdoğan, eylemler nedeniyle Türkiye genelinde esnafın ne kadar zarar ettiğinin tespit edilmesi için talimat vermiş bulunuyor.Verilen bilgilere göre bu çalışma Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bugüne kadar  hesaplanan zarar 75 milyon lira dolayınca.

Haberler karışık.  415 esnaftan söz edilirken,  2 milyon esnaftan söz edilir oldu. 75 milyon veya 100 milyon lira zarardan söz ediliyor.

Eylemlerin ülke genelinde ekonomide durgunluğa yol açtığı belirtiliyor.

Sonuç olarak ortada bir gerçek var. Piyasada durgunluk yaşanıyor. Bu durgunluğun tek sebebi Gazi Parkı eylemleri ise, Ramazan sonu piyasa düzelir, harekete geçer. Maddi kayıplar telafi edilir.

Ama piyasadaki durgunluğun daha başka nedenleri var ise, durgunluk ekonomideki yavaşlamanın göstergesi ise bu gerçeği  tespit etmek gerekir. Bu tabloda Gezi Parkı eylemleri durgunluğun tek nedeni olarak  varsayılır ise,  durgunluktan çıkmanın yolları kapanmış olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018