Gıda enflasyonunu düşürecek önlemler acaba bunlar mı?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımız Canan Sakarya'nın haberinden, Bakan Bülent Tüfenkci'nin gazetecilere gıda enflasyonunu düşürecek önlemlerden söz ederken, "Et ve Süt Kurumu ile TMO'nin piyasaya doğrudan müdahale edebileceği daha esnek bir yapıya kavuşturularak doğrudan alım yapabileceklerini" söylemiş.

Bakan Tüfenkçi, Et ve Süt Kurumu'nun alımlarının yeniden düzenleneceğini piyasanın gidişatına göre istendiği zaman doğrudan alım yapabileceği bir yapıya kavuşturulacağını açıklayarak, "Kurum, Hazine'nin, Maliye'nin görüşlerini almadan, verilen kota çerçevesinde, diyelim ki 500 tona kadar serbest, istediği zaman piyasanın genel gidişatına göre yurtdışından alım yapıp iç piyasaya verip, doğrudan müdahale edecek. Çok daha esnek duruma gelecek ve hızlı bir süreç olacak" diyerek uygulamanın nasıl olacağını açıklıyor.

Bu, benim aklıma "Gıda enflasyonunu düşürecek önlemler acaba bunlar mı" sorusunu getiriyor. Ve olmadığına karar verip, olması gerekenleri sıralıyorum:

- Türkiye meralarında yağış yetersizliği nedeniyle küçükbaş hayvan besiciliğine uygun olmasına karşın, büyükbaş projeleri sürdülüyor. Bunun sonucunda büyükbaş hayvan sayısı 14 milyonlar seviyesinde çok çıkılamazken, 70 milyonluk küçükbaş sayısı 40 milyona kadar gerilamiş durumda.

- Tarım ekim alanları 27 milyon hektardan 24 milyon hektera gerilerken, 4 milyon hektarında da girdi maliyetlerini yüksek bulan çiftçiler ekim yapmıyorlar.

- Tarım ve hayvancılık destekleri ve kredileri amacına, hedefine uygun düzenlenmediği için üretim artırıcı sonuç vermiyor.

- Regülasyon görevi üslenmesi gereken piyasa düzenleyici et ve süt kurumu ve TMO üreticilere zarar verecek ithalata dayalı politikalarla, kısa vadeli politikalarla olumsuzluğa neden oluyorlar. Üreticilere ithal ürünlerle fiyat rekabetine giriyorlar.

- Düzenli depolama ve lojistik imkanları olmadığı için, sebze meyve üretiminde önemli bir israf yaşanıyor.

- Üreticiden tüketiciye uzayan aracı zinciri fiyat artışlarına neden olurken, üreticinin de tüketicinin de memnun olmadığı fiyatların oluşmasına neden olunuyor.

Bütün bunlar hayvancılık ve tarım ürünleriyle ilgili üreticiyi ve tüketiciyi memnun edecek, israfı önleyecek, aracıları azaltacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Gıda enflasyonunu azaltacak olan palyatif, güncel önlemler ve ithalatla üreticiyi terbiye önlemleri olmamalıdır. Üreticinin üretimini artırıcı desteklerle yeniden, üretimden memnun hale getireceği düzenlemeler hayata geçirilmeli. Bunu sağlayacak genel bir strateji çalışması yapılarak tarım ve hayvancılıkta mutlu üreticilerin üretim yapabilmesi sağlanmalıdır. Üreticiler memnun olmadan gıda enflasyonunu aşağı çekmek mümkün değildir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar