Girişimci kadınların manevi desteğe de ihtiyacı var

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

'Cehennemde birbirine yardımcı olmayan kadınlar için özel bir yer var.’ Bu cümle ABD eski  Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ a ait. Albright’in bu sözlerine ‘bence erkekler için de özel bir yer var’ cümlesini ekleyerek bizlere hatırlatan Kayseri’nin örnek kadın girişimcilerinden Şafak Çivici olmuştu.

Çivici  bulunduğu her platformda kadın girişimcilerin çoğalması gerektiği konusunu gündeme taşıyan birisi . 

Geçtiğimiz günlerde Abdullah Gül Üniversitesi’nin ev sahipliğinde,  Arya Kadın Yatırım Platformu , Fatoş Büyükkuşoğlu Güçlü Kadın Ödül Programı için düzenlenen etkinlikte de ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır ‘ deyişinin , ‘Her başarılı kadının yanında bir erkek vardır’ şeklinde evrilebileceğini destekler nitelikte deneyimler paylaşıldı.

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu ve Farplas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, kadınları iş hayatına yönlendirmenin yolunu böyle bir platformu kurmakla bulmuş ve  Arya’nın  Anadolu’daki  ilk oturumunu  memleketi Kayseri’de gerçekleştirme kararı almış. ‘Ben Kayseriliyim, işim İstanbul’da . Para kazanmayı iyi bilirim. Kadın fırsat demek. Ben bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm ve böyle bir platformu kurma kararı aldım.  İşkadını ve özellikle de  kız çocuğu babası olan işadamı arkadaşlarımın desteği ile 1 milyon liranın üzerinde  bir bütçe ile kadın girişimcilere yatırım yaptık. Kadınlara herkesin daha az vakit ve para ayırdığı günümüzde , tarafımızca ayrılan  kaynakların  iyi dönüşleri olacağını düşünüyorum" diyor.

Anadolu’da girişimciliğe istekli kadınları aramaya çıktığını aktaran Serter, "Bu amaçla ‘Arya’ yı  kurdum. Annem çok güçlü bir kadındı.  Arya ödülünü  o güçlü modelin anısına  veriyoruz. Ödüllerin ilkini geçen yıl verdik. İkincisini  uluslararası kız kardeşlik ağı ‘Bin Yaprak Projesi’ nin fikir sahibi Melek Pulatkonak’a veriyoruz” ifadesini kullanıyor.

Pulatkonak’ın kurduğu bu sistem , kadınların ‘Sen yaparsın’ desteğine olan ihtiyacı somutlaştırıyor. Kadınlarımızın sadece maddi destek değil, risk alabilmelerini sağlayacak manevi desteklere de ihtiyacı var. Toplumda refahın artmasını istiyorsak ,bunun kadın işgücünün artırılması ile mümkün olabileceği  ortada.  Ben de kadın girişimci sayısını artırmak için  erkek desteğinin  önemli olduğuna inananlardanım.

Bu arada, program boşluğunda  arkadaşım Gülnur Çatalbaş ile karşılaştım. Gülsüm &Gülnur Tasarım ve Değişim Evi’ni kurmuş. Genç yaşına rağmen bu cesareti  beni son derece mutlu etti. Gülnur’a başarılar diliyorum….

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar