Gözler G-20 Zirvesinde

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Küresel piyasalar hafta sonu Japonya’da gerçekleştirilecek olan G-20 zirvesine odaklanmış durumda. Özellikle de ABD-Çin arasında ticaret savaşı sürerken, Cumartesi günü ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi’nin görüşmesinden çıkacak olan sonuçlar piyasalar için önem arz ediyor. Başkan Trump zirve öncesinde, G-20’de bir ticaret anlaşmasına varmanın mümkün olduğunu ve ek tarifelerin önüne geçebileceklerini açıkladı. ABD İran’a yaptırım kararı almışken, Rusya Dışişleri Bakanı ise bölgedeki gerilimin son bulması için ABD ile İran’ı diyalog kurmaya ikna edeceklerini belirtti. Küresel piyasalara bakıldığında; ABD-Çin arasında yaşanan anlaşmazlığın zirvede kısmen çözüleceğine dair beklentilerin satın alındığını görüyoruz.

Dolayısıyla da ABD’nin Çin ve Rusya ile görüşmelerinde verilecek mesajlar takip edilecek. Diğer yandan yurtiçi piyasaların odağında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump’ın Cumartesi günü gerçekleştireceği görüşme bulunuyor. Özellikle S-400 hava sistemlerinin alımına yönelik olarak ABD ile yaşanan gerginlik sonrasında yapılacak bu görüşme önemli. Son dönemde ABD tarafından S-400’ün alınması halinde ekonomik sonuçlarının olacağını açıklanması ile jeopolitik endişeler artış gösterdi. Buna paralel BIST 100 Endeksi satış baskısı altında kalırken, yurtdışı borsalardan negatif ayrıştı.

Yurtdışı taraftan ABD-Çin’e yönelik olarak olası olumlu haber akışı yurtiçi piyasaların seyri açısından pozitif olacaktır. Ancak içeride jeopolitik endişelerin yüksek seyri risk iştahının sınırlı kalmasını ve/veya TL varlıkların yurtdışı piyasaların gerisinde kalmasına neden olabilir. Teknik olarak endeksin 94.000 destek seviyesinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından önemli. 96.000 direnç seviyesinin aşılması ise yükselişin 96.500 ikincil direncine devamı açısından takip edilebilir. USD/TL kurunda ise 5,70 ana destek olarak öne çıkıyor; bu seviye kritik. 5,70 destek seviyesinin aşağı kırılması halinde dolar kurunda orta vadeli görünüm zayıflıyor olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar