GTÜ yaşayan bir üniversite

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

ebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) 2014 yılında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nun mirası üzerine kuruldu. GTÜ o zamandan bu yana hem ulusal hem de uluslararası ölçekteki başarıları ile adından söz ettirir oldu. Times Higher Education’ın yaptığı sıralamaya göre dünya üniversiteleri arasında Türkiye’nin en araştırmacı 10 üniversitesi arasında yer alan GTÜ, TÜBİTAK’ın yaptığı ‘En Girişimci ve En Yenilikçi Üniversite Endeksi’ sıralamasında ilk üç üniversite arasında yer aldığı gibi Akademik Performansa göre üniversite sıralamasında (URAP) ise devamlı ilk 10 üniversite arasında bulunuyor. Türkiye’nin Silikon Vadisi konumunda olacak ‘Bilişim Vadisi’ gibi bir projeye öncülük eden GTÜ, gelecek yıllarda Gebze’de kurulması planlanan ‘Tasarım Vadisi’ projesini de Gebze Ticaret Odası (GTO) ile birlikte hayata geçirmeyi planlıyor. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler tarafından açıklanan ‘Tasarım Vadisi’ projesi ile ilgili gelişmeleri ilerleyen günlerde takip edeceğiz. GTÜ’nün başarısında eski rektör, şimdiki Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün adı yazılı. Haluk Hoca görev süresince, Gebze gibi sanayinin kalbi bir ilçenin potansiyelini, gücünü, çalışkanlığını ve girişimci ruhunu gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki her türlü platformda duyurdu. Gebzeli firmaların ASELSAN ile işbirliği yapmaları ve savunma sanayi projelerinden pay almaları noktasında Haluk Hoca yine büyük bir rol üstelenecektir. GTÜ için Haluk Hocamızın yükselttiği bayrağı, çiçeği burnunda rektörümüz Prof.Dr Muhammed Hasan Aslan hocamızın da başarıyla devam ettireceğine inanıyorum.

GTÜ akademik ve bilimsel alanda ortaya koyduğu başarıların yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de farkını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde hayırlı olsun ziyaretine gittiğim yeni rektör Muhammed Hasan Aslan hocamız ile uzun uzun sohbet ettik. Rektörlük görevi öncesinde de yine GTÜ’de görev yapmakta olan hocamız, gelecek için proje ve hedefl erini anlattı. GTÜ’nün sosyal sorumluluk noktasında göstermiş olduğu duyarlılık dikkat çekiciydi. Günümüzde şirketlerin ya da kurumların başarıları rakamlar, sıralama ve grafiklerin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de ölçülüyor.

GTÜ’nün sosyal sorumluluk projeleri akademik yıl boyunca öğrenci, öğretim görevlileri ve yönetimin gönüllü çalışmaları ile yapılıyor. En dikkate değer projelerden biri bu yıl 3. kez düzenlenen ‘GTÜ Engelsiz Gençlik Festivali’. Engelli gençlere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen projede gençler, kampüs içinde hocalarla bir araya geliyorlar. Yapılan yarışmalar ile anlamlı paylaşımlar ortaya çıkıyor. Yine yıl boyunca GTÜ Sosyal Yaşam ve Medya Topluluğu tarafından‘GTÜ Umut Otobüsü Projesi’ ile ihtiyaç sahiplerine ulaşarak yardım yapılıyor. GTÜ Umut Otobüsüne, Damla Öğrenci Topluluğu’nun verdiği destek ile de yetim çocuklar için sinema gösterileri ve huzur evi ziyaretleri düzenleniyor. Mimarlık Fakültesi Hocaları ve öğrencileri, Bursa Orhangazi’de 5 adet geleneksel konutun restorasyon projelerini hazırladı ve uyguladı. İşletme Fakültesi öğrencileri ise yıl boyunca; sokak hayvanları için barınaklar, kök hücre bağışı, LÖSEV etkinlikleri, down sendromu farkındalık eğitimleri, engelli bireylere destek ve yardımlar gibi sosyal sorumluluk çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Özetle ifade etmek gerekirse GTÜ yaşayan bir üniversite. Öğrenciler burada kendilerini profesyonel iş hayatına ve akademik hayata hazırlarken, güncel sosyal meseleler için çözüm yolları arıyorlar. GTÜ ilerleyen zamanda başka sosyal sorumluluk projeleri de üstelenecektir. Rektörümüz Muhammed Hasan Aslan’ı tebrik ediyorum ve bir kez daha yeni görevinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar