Güçlü yönler mi, zayıf yönler mi?

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Muhammed Satılmış

Bir birey olarak güçlü yönlerinizi biliyor ve yatırım yapıyor musunuz? Peki içinde bulunduğunuz kurum için durum nasıl? Bu soruları en sonda tekrar değerlendirelim.

Performans değerlendirmelerinde çalışanların zayıf yanları, neyi yapamadıkları, hedeflerin ne kadar gerisinde oldukları ilk akla gelen sorular olmakta. Bir şirkette bir fırsat örneğin bir pozisyon için terfi imkanı oluştuğunda adayların eksikleri, hangi konularda hata yaptıkları değerlendirmenin merkezine oturabiliyor.

Rekabet analizinde şirketler kıyaslanırken öncelikle rakibe göre eksik kalınan alanlar(gap analizi) değerlendirilir ve yapılması gerekenler kurgulanır.

Geçtiğimiz aylarda kızım meşhur TEOG sınavına girdi. Sınav sonrasında TEOG çemberinden geçen ebeveynlerin birbirlerine sordukları ilk ve tek soru, gelecek için önemli bir sürecin arifesindeki çocuklarımızı kastettiğimiz “kaç yanlışı var” oldu maalesef.

Öğrencilerin takviye derslerinde, güçlü oldukları derslerde desteklenmesi saçmadır!

Stratejik planlamanın önemli bir aracı olan SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) güçlü ve zayıf yanlar ile fırsat ve tehditlerin değerlendirilmesi ve stratejik aksiyonların planlanmasında kullanılır. SWOT, güçlü yönlerle başlasa da aksiyonlar genellikle zayıf yönler için belirlenir.

İktisat teorisine giriş dersinde, iktisat, alternatif kullanım alanlarına sahip kıt kaynaklar ile amaçlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olarak tarif edilir. Kaynaklar sonsuz değilken, daha çok zayıf olunan alanlara harcanması bu tarifi anlamsızlaştırıyor.

Takım kurmada en önemli unsur, ihtiyaç duyulan özelliklere sahip kişileri bir araya getirmektir. Her üyenin eksikleri de vardır, hatta bazen büyük eksikleri vardır ancak takımın hedefine ulaşmasında önemli olan takım üyelerinin güçlü yanlarıdır. Hayatımızın içinde olan futbolu hatırlayalım.

Üstad Drucker’a kulak verelim: “Çalışanlarınızın ya da meslektaşlarınızın her birinin sahip olduğu güçlü yanlarını belirleyin ve bunları geliştirerek insanların daha iyi performans göstermelerine yardımcı olun.” (Gün Gün Drucker)

Sonuç:

- SWOT yerine SOT olsa çok daha iyi olabilir, en azından zayıflıklar başka bir platformda daha az kaynakla buluşurlar.

- Yöneticiler potansiyelin ortaya çıkarılması ve üstün performans için, hem kurum ve hem de çalışanlar için radarlarına güçlü yönleri almalılar.

- Standart performans değerlendirme sorgulanmalı; bir çalışan güçlü olduğu bir özelliği ile kurumun performansına ciddi katkı sağlarken, tüm yönleriyle vasat hatta zayıf olabilir.

Gelelim baştaki sorulara. Haklısınız, bu kadar “ZAYIF” önceliğinde, güçlü yanları kim düşünebilir ki? İyi haber, yine bir ekonomi teorisi olarak, tercihini ve yatırımlarını güçlü yönlere yapan bir azınlık olduğuna şahit oluyoruz, toplam sonucu etkileyemeyen yüreğe su serpme kabilinden

Çocuklarımız, çalışanlarımız, öğrencilerimiz, kurumumuz ve en önemlisi kendimiz için; bir kademe daha ileri “güçlü yanlar in, zayıf yönler out” olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024