Gümrük muafiyetinin kaldırılması ve BSMV ticareti ne yönde etkiler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurları, cari açık-e-ticaret yolunun yoğunlaşması-döviz ihtiyacı-yerli üreticiyi koruma gibi hangi nedenleri sıraladığımızda alınan tedbirlerden biri olarak gözüken karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Olumlu etkilerini göreceğiz. Keza ticaretin daralması, vergi kaybı, istihdam üzerindeki etkilerini de birlikte yaşayacağız.

Kararda; kıymeti 1500 euroyu geçmemek şartıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyalar ile yolcu beraberinde getirilen ve belirlenen limiti aşan eşyaların değeri üzerinden vergi alınacağı belirtiliyor.

Eşyalardan tahsil edilecek vergi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelirse yüzde 18, diğer ülkelerden ulaşırsa tek ve maktu olarak yüzde 20 olacak. Bu eşyaların 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda ekli 4 sayılı listedeki eşyalardan olması durumunda ilave yüzde 20 vergi uygulanacak.

Dolayısıyla, dünyada popülaritesi artan Amazon gibi, Alibaba gibi uluslararası şirketlerden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 euroyu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırılmış oldu. Keza; posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18-20 oranında gümrük vergisi uygulanacak.

Öte yandan daha önce 2 yıl olan yolcu beraberinde televizyon, müzik çalar ve cep telefonu getirme hakkı için öngörülen süre, düzenlemeyle 3 yıl olarak belirlendi.

Bundan daha önemli bir karar var. BSMV oranı değişti. Buna göre bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazine'ye yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfır olarak belirlendi. Ayrıca döviz kredisinin öden-mesi için, krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında da BSMV sıfır olarak tespit edildi.
Bunlar dışındaki kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden yüzde 0.1 oranında BSMV alınacak. Bakanlar kurulu kararının ilk yayımlandığı 1998 yılında tüm kambiyo mu-amelelerinde BSMV yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.

2008'e geri dönüşün etkileri tartışılacaktır kuşkusuz. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. BSMV oranı sıfır olarak uygulananlara baktığımızda içinde ihracat bedelleri yer almıyor. Bu durumda, kambiyo muamelesi kapsamında değerlendirilecek olan ihracat bedelleri ile ilgi olarak yapılacak kambiyo işlemlerinde BSMV tahsil edilecek mi? Edilecekse hangi aşamada edilecek? İhracatın olumsuz yönde etkilenmemesi için ne gibi araçlar devrede olacak? Bu soruların cevabının açık biçimde verilmesini iş dünyası bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar