Gümrükte alacakların yeniden yapılandırılması

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ile gecikme zammı alacaklarından 27.05.2017 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) kesinleşmiş olup vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar yeniden yapılandırılarak tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş bunuyor. 

Genel bir değerlendirme yapıldığında; Bu düzenleme sadece kesinleşmiş ve 6183 sayılı Yasa’ya göre takip edilen alacaklarla sınırlandırılmış ve taksitlerini süresinde ödeyememiş olan mükellefl ere de yeni hak getirilmesini kapsıyor.

6183 sayılı Kanuna göre hangi alacaklar kesinleşmiş sayılıyor?

Bu husus 21.01.2014 / 28889 Resmi Gazete’de yayımlanan 2 seri no'lu "Tahsilat İşlemleri" tebliğinin 13’üncü maddesinde çok net açıklanmış bulunuyor.

27.05.2017 tarihinden önce uzlaşma sağlanmış ancak henüz ödeme yapılmamış olan alacaklar da yapılandırma kapsamında değerlendirilir mi?

Tebliğde buna ilişkin herhangi bir hüküm yok. Ancak, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi Kontrol Müdürlüğü yayımladığı 27.10.2016 tarihli 19717173 sayılı dağıtımlı yazısında; 6736 sayılı Yasa’nın yayımlanmasından önce yani 19.08.2016 tarihinden önce uzlaşma sağlanmış olan alacakların kesinleşmiş alacaklar olduğunu ve 6736 sayılı Kanun’un kesinleşmiş alacaklara ilişkin hükümlerinden faydalanmasının mümkün olduğunu bildirmiş bulunuyor.

Geçmişteki bu talimat göz önüne alındığında 27.05.2017 öncesinde (bu tarih dahil) uzlaşılmış ve henüz ödenmemiş gümrük alacaklarının da kesinleşmiş alacak olarak kapsamda olduğu şeklindeki Gürcan Akkoç’un (Maliye’nin 03.06.2017 tarihli (Seri No: 1) tebliğinde uzlaşılmış alacakların kesinleşmiş alacak olarak değerlendirilip 7020 sayılı Kanun kapsamına alındığı görülüyor) bu değerlendirmesi yerinde bir yaklaşım olarak görülüyor.

Yapılan indirimler ve ödenecek tutarlar

a) Gümrük vergileri ve bu vergi asıllarına bağlı olan İdari para cezaları: Vergi asıllarının tamamı Yİ-ÜFE oranı uygulanarak ödenmek şartıyla (Vergi aslı peşin ödenirse Yİ-ÜFE yüzde 50 indirimli olacak) Vergi aslına bağlı para cezasının tamamı silinecek.

b) Gümrük vergileri asıllarına bağlı olmayan idari para cezaları: Bu para cezalarının yüzde 50’si ödenecek yüzde 50’si silinecek.

c) Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezaları: Varsa Gümrük vergilerinin tamamı Yİ-ÜFE oranı uygulanarak ödenmek şartıyla (Vergi peşin ödenirse Yİ-ÜFE yüzde 50 indirimli olarak hesaplanacak), gümrüklenmiş değer cezasının yüzde 30 ödenip geri kalan yüzde 70 i silinecek.

d) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun "iştirak" hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezaları: Bu şekildeki para cezalarının yüzde 50’si ödenmesi şartıyla geri kalan diğer yüzde 50’si siliniyor.

e) İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler: Vergi asıllarının tamamı Yİ-ÜFE oranı uygulanarak ödenmek şartıyla (Vergi aslı peşin ödenirse Yİ-ÜFE yüzde 50 indirimli olacak) Vergi aslına bağlı para cezasının tamamı silinecek.

f) Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olup, 27/5/2017 tarihi itibarıyla yargı kararı ile kesinleştiği hâlde mükellefe ödemeye yönelik tebligatın yapılmadığı alacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar