Gümrükte yapılandırma kuralları belli oldu

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

7143 sayılı Yasa'ya göre 18.05.2018 tarihi itibariyle gümrük idarelerince takip edilen gümrük alacaklarını kesinleşmiş alacak, kesinleşmemiş alacak, kendiliğinden bildirim, inceleme olarak dört ayrı başlık altında toplanabiliyor. Gürcan Akkoç’la beraber yaptığımız çalışma neticesinde son durum şöyledir;

1- Kesinleşmiş gümrük alacakları

Kanun kapsamında bir alacağın kesinleşmiş olarak kabul edilmesi için;31.03.2018 tarihinden (bu tarih dahil) önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen alacağın 18 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla; İlk derece yargı mercileri nezdinde dava açma süresi geçmiş, İtiraz/istinaf veya temyiz süreleri geçmiş, İdari para cezalarına ilişkin idari yaptırım kararlarına karşı dava açma süresi geçmiş, Uzlaşma hükümlerinden yararlanma süresi geçmiş veya uzlaşılmış olması gerekiyor.

- Gümrük vergileri ve bu vergilere bağlı cezalar

7143 sayılı Kanun'un yayımı tarihi olan 18.05.2018 itibarıyla (bu tarih dahil) gümrük vergilerinin ödenmiş olması veya ödenmemiş kısmının bu kanuna göre ödenecek olması halinde bu kısma uygulanacak Yİ-ÜFE oranında faizin ödenmesi şartıyla vegi ödeniyor ve cezanın tamamı siliniyor.

- Vergi aslına bağlı olmayan cezalar

Cezanın %50'si siliniyor.

- Gümrüklenmiş değere bağlı para cezaları

Cezanın %70'i silinecek. (Varsa gümrük vergisi aslı ödenmiş olmak şartıyla)

2- Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan gümrük alacakları

31.03.2018 tarihinden önce (bu tarih dahil ) önce gümrük yükümlülüğü doğan ve kanunun yayımı tarihi olan 18.05.1018 tarihi itibarıyla henüz dava açma süresi geçmemiş, uzlaşmaya başvurulmuş, uzlaşma günü gelmemiş veya uzlaşma sağlanamamış olmakla birlikte dava açma süresi içinde bulunan yahut dava açılmış ve henüz ilk derece mahkemesinde görülmekte olanları kapsıyor.

İlk derece mahkemesinde (Vergi mahkemesinde) dava açılmış yada dava açma süresi henüz geçmemiş olan tahakkuklar;

- Vergi aslı ve vergi aslına bağlı olan para cezaları

Hem vergi aslı hem de ceza için dava açılmış yada dava açma süresi henüz geçmemişse; Vergi aslının %50'si ödenmesi şartıyla cezanın tamamı siliniyor.

- Sadece vergi aslına bağlı ceza için dava açılmış yada dava açma süresi geçmemiş asla bağlı para cezaları: Gümrük vergilerinin tamamı bu kanunun yayımı tarihinden önce ödenmiş veya bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla asla bağlı cezanın tamamı siliniyor.
- Vergi aslına bağlı olmayan ceza ve iştirak cezası: Dava açılmış yada dava açma süresi henüz geçmemişse cezanın %75 i siliniyor.

- Gümrüklenmiş değere bağlı para cezası: Dava açılmış yada dava açma süresi henüz geçmemişse cezanın %85'i siliniyor.

Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ilk derece mahkemesinde sonuçlanmış ve halen istinaf veya temyiz yahut karar düzeltme aşamasında veya bu yollara başvurusüresi içinde olan cezalı vergi tahakkukları:

- Vergi aslı ve vergi aslına bağlı olan para cezaları

Gümrük idaresitahakkukunaesas vergi tutarının %80'si ve cezanın tamamı siliniyor. Asla bağlı olmayan ceza : Gümrük idaresi para cezasıtutarının %90'ı siliniyor.

- Gümrüklenmiş değere bağlı para cezası: Gümrüklenmiş değere bağlı para cezası tutarının %95'i siliniyor.

- Vergi mahkemesi idare lehine karar vermişse (tasdik), veya tadilen tasdik verilenvergi aslı ve vergi aslına bağlı olan para cezaları:Tasdik edilen verginin tamamı ödenir. Terkin edilen verginin %20'si ödeniyor ve cezanın tamamı siliniyor.

- Asla bağlı olmayan cezalar: Tasdik edilen asla bağlı olmayan cezanın %50'si , terkin edilen asla bağlı olmayan cezanın %90'ı siliniyor.

Gümrüklenmiş değere bağlı para cezaları:Tasdik edilen kısmın%70'i, terkin edilen kısmın %95'i siliniyor.

Kanunun yayımı tarihi itibarıyla verilen en son karar Danıştay veya Bölge İdare Mahkemesi'nce verilen bozma kararı ise; %50, %75, %85 gibi oranlarda cezalar siliniyor. Kısmen onama , kısmen bozma kararı var ise; %20, %50, %70, %95 oranlarında cezalar silinebiliyor.

3- Kendiliğinden bildirim

Kanununun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar (31.07.2018 ) müracaat edilmesi şartıyla; cezaların tamamı siliniyor.

4- İnceleme ve tarhiyat safhasında olanlar

Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak kanunun yayımlandığı 18.05.2018 tarihten önce inceleme ve tarhiyat işlemine başlanılmış ve kanunun yayım tarihi itibarıyla tamamlanamamış gümrük alacakları için bu kanunun yayımı tarihinde yada bu tarihten sonra yapılacak tahakkuklar ile bu kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak bu kanunun yayımı tarihinden önce tamamlandığı halde, bu tarihte yada bu tarihten sonra gümrük idaresine intikal eden müfettiş raporları üzerine düzenlenecek ek tahakkuklar da yapılandırma kapsamına giriyor.

Burada dikkate edilecek en önemli husus gümrük yükümlülüğü 31.03.2018 öncesi olan bir beyannameye ait inceleme işlemi 18.05.2018 öncesi başlanılıp da bu tarihte tamamlanamamış olan incelemelere ait daha sonra verilecek kararların 31.07.2018 tarihine kadar yükümlüye tebliği edilmiş olması halinde yapılandırmadan yararlanabileceğidir. Bu durumda vergi aslına bağlı cezalar: Vergi aslının %50'si ödenmesi şartıyla ceza siliniyor. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların %75'i siliniyor. Gümrüklenmiş değere bağlı para cezalarının da %85'i siliniyor. Varsa gümrük vergisi aslımın %50'si siliniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar