Güneş enerjisi yatırımında panel ve yer temini önemli

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yenilenebilir enerji kaynağı arayışında, barajlarımızdan ve akarsulardan önemli ölçüde yararlanmaya başladık.

Rüzgar enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin sayısı arttı.

Rüzgar enerjisinden, jeotermal enerjiden önemli ölçüde yararlanıyoruz.

Devlet güneş enerjisini teşvik için, üretim yapacaklardan 13.3 centten alım garantisi veriyor. Yerli panel kullanacaklarda alım garantisi kilovatsaatte 19.5 cente çıkıyor.

Teşviklerin gerisinde güneşten elektrik üretmekte gecikmemiz var. İlk yatırım pahalı. Üretim için geniş alana ihtiyaç var. Işığı elektriğe çevirecek güneş panellerini ithal ediyoruz.

1 Megavat kurulu güç, yılda 1.7 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. 1 Megavat kurulu güce sahip 40 bin güneş panelini döşemek için 17-18 dönüm araziye ihtiyaç var. Böyle bir tesisin maliyeti 1 milyon euro. Yatırım için yapılan harcamanın 360 bin-400 bin eurosu güneş panellerinin bedeli.

Bugüne kadar Türkiye’de kurulu elektrik gücünün sadece yüzde 1’i güneş enerjisi üretmek için kuruldu.

Geçen yılın 273 milyar kWh elektrik tüketiminde güneş enerjisinin payı binde 1 idi.

Geçen yılın toplam üretiminde doğalgaz kullanan santrallerin payı yüzde 32, linyit kullanan santrallerin payı yüzde 38, ithal kömür kullanan santrallerin payı yüzde 19, baraj ve akarsulardan üretim yapan santrallerin payı yüzde 25, rüzgar santrallerinin payı yüzde 4.5 oldu.

Enerji Bakanlığı, güneş enerjisine geçişin yolunu açmak için önemli bir proje hazırladı.

Konya-Karapınar’da güneş panellerinin yerleştirilmesi için 17-18 bin dönümlük arazi tahsis edildi. Ana şebekeye bağlantı imkanı sağlandı.

Yatırım yapacaklardan istenen, 2 yıl içinde yatırımın tamamlanması. Yatırımda kullanılacak güneş panellerinin Türkiye’de üretimine başlanması. Üretimde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70 yerli katkı oranının gerçekleştirilmesi. Bu arada araştırma ve geliştirmeye önem verilerek, iç ve dış pazar için üretimin geliştirilmesi. Yatırımcı grup yılda en az 500 megavatlık (yatırımda kullanılacak panellerin yarısı kadar) güneş paneli üretecek.

Buna karşı devlet yatırımcılardan 15 yıl süre ile elektriği kilovatı 6.99 centten satın alacak.

Türk ve Güney Kore ortaklığı ile gerçekleşecek projenin yatırım tutarının 1 milyar 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Proje tamamlandığında yılda 1 milyar 700 milyon kWh elektrik üretecek. Güneşten üretilecek bu elektrik şimdiki elektrik tüketiminin yüzde yarımı dolayında ama bu bir başlangıç. Arkası gelecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018