Hacısalihoğlu: Gençlerimiz, geliştiren, üreten ve pazarlayan olmalıdır

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Trabzon TSO Başkanı Suat Hacisalihoğlu, üretim için eğitim konusuna değinirken, "Dünya teknolojik üretim devrimini yaşıyor. Gelişmiş ülkelerin başı çektiği bu yarıştan geri kalmamak için gençlerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Ama gençlerimizin teknolojik devrimi yapabilecekleri fiziki koşulları imkanları ve eğitim ortamına kavuşturmakta sorumluluğu da öncelikli olarak bizlere düşmektedir” değerlendirmesini yapıyor.

Dünyanın gelişmiş ülkelerin başını çektiği bir teknoloji devrimi yaşadığını belirten Trabzon TSO Başkanı, yarıştan geri kalmamak için gençlere büyük sorumluluk düştüğünü, bunun için teknolojik devrimi yapmaları için onları fiziki koşullara imkanlara kavuşturacak eğitim ortamının sorumluluğunun öncelikle kendilerine düştüğünün altını çiziyor. İtici gücün özel sektör olduğunu belirterek, odalarının eğitim alanında yaptıklarını satır başlarıyla şöyle sıralıyor:

Trabzon TSO olarak gençlerin Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Ar-Ge ve teknoloji desteklerini, iyi değerlendirmeleri KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerinden haberdar olmaları ve teknokentleri daha fazla kullanmalarının gerektiğine inanıyoruz.

Teknokentlerden çıkacak projelerin piyasada tutulma oranları çok daha yüksek. Teknokentte odamız tarafından kurulan İhovasyon merkezi var. Bu merkezi geliştirmeye devam ediyoruz. Gençler projeler burada rahatlıkla üretilip piyasaya sürecek hale getirebiliyor. Biz burayı kuluçka merkezi gibi üniversite ile birlikte çalıştıryoruz.

TOBB Trabzon İnovasyon ve Bioteknoloji Merkezi ülkemizin örnek projeleri arasındadır. KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Bölgesi’nde 17 dönüm arazi üzerinde kurulmktadır. Gençlerimiz ve mühendislerimizin bu proje entegrasyonunu sağlayacak eğitim çalışmalarımız başarıyla devam etmetedir.

Çalışmalarımız yüksek teknolojili üniversiteye doğru gidiyor. TSO olarak bu konuda yaptıklarımızdan kısaca söz edersek. 5 yıl önce Trabzon Teknokent içerisinde bir eğitim merkezi kurduk. Bu merkezde, üniversitedeki ve dışarıdaki mühendislere ve öğrencilere eğitim veriliyor. Burada düşündükleri projelerin hayata geçmesi, aldıkları egitim ile kendilerine destek için Cadcam ve SNC ile başladık. Bunun devamında mühendislik için eğitim altyapımız mevcut.

Bu eğitim tamamlandıktan sonra yapılması gereken üretime dönük ön kuluçka merkezine benzer çalışmaları yürütüyoruz. Bunu da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Odamızın katkılarıyla bir güdümlü proje ile Keknokent içersinde bir merkez kuruluyor.

Girişimci projesiyle gelişmiş ve yetişmiş penrsonel ile birlikte bu projenin üretimi sağlanacaktır. Ve vereceğimiz eğitim ile nereye, hangi pazarlara hangi ürünleri pazarlayabilirler, bunların da eğitimlerini vereceğiz. Danışmanlık hizmeti de sunacağız.

TOBB ile birlikte kurmakta olduğumuz TOBB Trabzon İnovasyon ve Bioteknoloji merkezi bu yıl sonuna doğru tamamlanmış olacaktır.

Şimdiki projelerin piyasaya dönük olduğunu görebiliyoruz. Eskiden sadece okul için hazırlanan projeler vardı, ticaretleştirme mantığı olmadığı için öğrenci projesi mantığı ile devam ediyordu. Gençlerimiz artık olaya farklı bakıyorlar. Odamız tarafından “Tut limden” projemiz var. Lisans, master ve doktora öğrencilerine açık çalışmamızda gelen projeler değerlendiriliyor. Projelerde örcelikle ticarileşme mantığı arıyoruz.

Trabzon TSO’nun bana gönderdiği eğitim çalışmalarında daha farklı açıklamalar da vardı. Yazı alanıma uygun özetlemeye çalıştım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar