Halka dokunan 'cesur orkestra'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in gözlerindeki heyecanı görmemek mümkün değil. Bu heyecanın nedeni Zeki Müren konserleri ile çok sayıda insana dokunmayı başaran Limak Filarmoni Orkestrası. Orkestra, Ankara ve İstanbul’daki Zeki Müren konserlerinin ardından, şimdi de Türkiye turnesinde. Hem de bir otobüsle.

Hayal kurmanın, inanmanın ve bir arada olmanın gücüne inanan Limak Vakfı, Türkiye’nin Mühendis Kızları gibi sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ile topluma fayda sağlamayı hedefl iyor. Limak Filarmoni Orkestrası’nın kuruluş temelinde de müziğin evrensel bir dil olmasından hareketle Türk müziğinin daha evrensel bir formda yeniden yorumlanması hayali var.

Orkestra, klasik müzik ve çok sesli müzik izleyicisi oranını artırmayı, çok sesli müziği sevdirmeyi ve bu zenginliği çok daha geniş kitlelere yaymayı hedefliyor.

Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve Limak Filarmoni Orkestrası Solisti ve Sanat Yönetmeni Murat Karahan’la bir araya geldik ve kendilerinden hem bu güzel hikayenin nasıl gerçekleştiğini hem de geleceğe yönelik projelerini dinledik.

Murat Karahan, Letonya Ulusal Operası’ndan Moskova Bolşoy Tiyatrosu’na, Berlin Deutsche Oper’den Viyana Wiener Staatsoper’e, dünyaca ünlü yüzlerce sahnede başrolde yer alan dünyaca ünlü bir tenor. Murat Karahan ve Ebru Özdemir’in arkadaşlığı Ankara TED Koleji yıllarına dayanıyor. Proje de iki arkadaş arasındaki konuşmalar sonrasında hayat buluyor. Ebru Özdemir, Filarmoni Orkestrası kurma fikrini hemen sahipleniyor. Daha sonrasında ise Murat Karahan’ı Limak Holding’in Kuveyt’te gerçekleştireceği bir açılışta konser vermesi için davet ediyor. Konser öylesine büyük bir ilgi görüyor ki, Limak Filarmoni Orkestrası kurma fikri şirket bünyesinde de kolaylıkla benimseniyor.

TEV bursiyerlerinden, gazi ailelerine

Ebru Özdemir, Limak Filarmoni Orkestrası Zeki Müren konserleri için “Halka en yoğun şekilde dokunduğumuz proje oldu” diyor. Özdemir, projenin neden bu kadar olumlu bir etki yarattığını ise şöyle anlatıyor: “Anne ve babamın mühendislik okuduğu yıllarda, anneannemde kalırdım. O dönemde klasik Türk müziği içime işlemiş. Konserde de herkes annesini, anneannesini hatırladı. Biz aynı zamanda, Zeki Müren’in dokunmuş olduğu insanlara da dokunmak istedik. Zeki Müren mirasını TEV ve Mehmetçik Vakfı’na bağışladı. Biz de TEV bursiyerlerini, gazi ve şehit ailelerini, huzur evlerinde kalan büyüklerimizi davet ettik konserlerimize. Dolayısıyla çok farklı, anlamlı bir enerji vardı konserlerde.”

Dünyaca ünlü sanatçılar gelecek

Murat Karahan ise, “Cesur bir filarmoni orkestrayız. Limak Filarmoni Orkestrası gün gelecek dünyaca ünlü Orkestra Şefi Barenboim’i getirip Şostakokoviç de çalacak, Zeki Müren şarkıları da çalacak. Hem dünyaca ünlü sanatçıları Türkiye’ye getireceğiz, hem de kendi yerel sanatımızı dünyaya açacağız. İnsanlara dokunan her müziği çok sesli hale getirebiliriz. Önemli bir sinerji yarattık. En başında, “Olur mu? Olur. Olsun o zaman!’ dedik. Birbirimize inandık. Yaptığımız iş aslında son derece ‘bıçak sırtı’ bir konu. Bir taraf klasik, diğer taraf otantik. Her iki tarafa da kaymamak gerekiyordu. Hem çok sesli müzik yapmak, hem de yerel dokuyu korumak gerekiyordu. Zor bir dengeydi, ama sonuçta halka dokunmayı başardık” diyor.

Limak Filarmoni Orkestrası 70 kişilik bir kadroya sahip. Orkestra Koordinatörü Emel Özer, kadronun profesyonel müzisyenlerden oluştuğunu ifade ediyor ve şöyle diyor: “Proje için sahnede 60 kişiyiz. Arkada bir 10 kişi daha var. Her projede farklı sayıda müzisyen olacak. İstanbul ve Ankara konserlerinin ardından, Türkiye’nin her yerinden orkestracılar orkestrada yer almak için bize ulaşmak istiyorlar.”

Gençlere fırsat vereceğiz

Ebru Özdemir, “Limak Filarmoni Orkestrası’nın klasik müzikle ilgilenen gençleri destekleyeceğini söylüyor. Biz AKM’nin canlı olduğu zamanlar, bir çok performansı izleme şansına sahiptik. Bugün ise klasik müzik biraz ihmal edilmiş durumda. Limak Filarmoni Orkestrası’nı kurarken, halk ile çok sesli müzik bir araya gelebilir mi diye düşünmüştük. Aldığımız olumlu tepki, bizi çok heyecanlandırdı. Orkestrada iki bursiyer müzisyene yer verdik. Yani gençler ve profesyoneller bir araya geldiler” diyor. Murat Karahan ise hemen ardından şöyle devam ediyor:

“Maalesef operamızın süregelen sistemi içinde çok yetenekli arkadaşlarımız opera dışında kalabiliyorlar. da. Oysa bu alanda çok sayıda genç yetenekli sanatçımız var. Şöyle bir düşüncemiz var: Her yıl genç müzisyenlere yer vereceğimiz bir konser yapacağız. Konser öncesinde seçmelerimiz olacak. Başarılı olan gençler, Limak Filarmoni Orkestrası ile konsere çıkacaklar. Bu konserlerde yurtdışından opera direktörlerini misafir edeceğiz ve gençleri dinlemelerini sağlayacağız. O gençlerden bir tanesine bile yurtdışında kariyer yapma imkanı sağlayabilirsek, amacımıza ulaşmış oluruz.”

Limak Filarmoni Orkestrası otobüsü Zeki Müren’in doğum gününde Bursa’da

Limak Filarmoni Orkestrası, Türkiye turnesine 6 Aralık’ta Bursa’da başlıyor. Özel bir otobüsle gerçekleşecek olan turnenin ilk şehrinin Bursa olmasının nedeni, ”Ülkemizin sanat güneşi" olarak adlandırılan Zeki Müren’in doğum günü olan 6 Aralık’ta 6 Aralık’ta Bursa’da doğmuş olması. Konserler aralık ve ocak ayı boyunca yaklaşık 10 ilde gerçekleşecek. İkinci konser 9 Aralık’ta İzmir’de, üçüncü konser ise 12 Aralık’ta Antalya’da müzikseverlerle buluşacak. Bu konserleri Antalya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Eskişehir ve Trabzon izleyecek. Yazın ise Bodrum’da bir konser gerçekleştirilecek. Murat Karahan, düzenlenecek konserlerde Zeki Müren’in hafızalardan çıkmayan "Şimdi Uzaklardasın", "Elbet Bir Gün Buluşacağız" ve "Yaralı Gönül" gibi onlarca parçasını seslendirecek. Aynı zamanda, gelen talep doğrultusunda Limak Filarmoni Orkestrası Zeki Müren Şarkıları CD’si de yakında müzik marketlerde satışa sunulacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar