Hane halkının yüzde 14’ünün finansal birikimi var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Halkımız bir yanda geçim sıkıntısı çekerken, öte yanda sabahtan akşama dolar fiyatı ne oldu, altın kaça çıktı haberlerini izlerken, “finansman” konularında giderek daha fazla bilgi sahibi olmaya başladı.

FODER, Finansal Okur Yazarlık ve Erişim Derneği’nin Visa ve 22 banka desteği ile gerçekleştirdiği Finansal Okur Yazarlık Araştırması’na göre, hane halkının yüzde 90’ı enflasyonun ne olduğunu öğrendi. Enflasyonun satın alma gücünü azalttığını biliyor. Hane halkının yüzde 82’si döviz fiyatlarındaki artışın, satın alma gücünü azalttığının farkında.

Hane halklarının yüzde 22’sini “bilmişler” oluşturuyor. Bilmişler ekonomide olan bitenin farkında. Hane halkının yüzde 24’ünü ise mütevazi aileler oluşturuyor. Mütevazi aileler birikimin önemini biliyor ama imkanları ölçüsünde birikim yapabiliyor.

İdareli muhafazakar aileler ise hane halkının yüzde 20’si dolayında. Muhafazakar ailelerin kendilerine göre harcama ve birikim alışkanlığı var.

Hane halkının yüzde 34’ü ise plansız yaşayanlarla kaygısızlar. Bunlar birikim yapmayı düşünmeyenler.

Birikim yapmanın öneminin farkında olanlar toplam ailelerin yüzde 64’ü dolayında ama birikimin önemini bilmek başka, finansal birikim yapabilmek başka.

Birikim yapmanın önemini bilenlerin, birikim yapmak isteyenlerin yüzde 65’i gelir yetersizliğinden, yüzde 13’ü borçları veya ödemeleri olduğu için para biriktiremediğini söylüyor.

Birikim yapanların yarısı gelecekte beklenmedik durumlara karşı güvence arayışında birikim yaptıklarını söylüyor.

Daha sonra çocukların eğitimi, sağlık harcamalarını karşılamak, ev satın almak, araba satın almak için birikim yapanlar geliyor.

Bizde gayrimenkul yatırımı, finansal birikimin rakibi.

Finansal birikimlerde ise altın ve döviz Türk Lirası birikimin rakibi. Hane halkının birikimlerinde altının ağırlığı yüzde 18 dolayında. Dövizin ağırlığı bilinmiyor ama, altına yakın oranlarda olduğu tahmin ediliyor.

Türk Lirası, altın veya döviz olarak birikim yapanların yüzde 20’si birikimlerini yastık altında tutuyor. Yastık altında tutulan birikimler ekonomiye yarar sağlamıyor. Sistem dışında kalıyor.

Hane halkının birikimi önemli. Hane halkı birikiminin, gayrimenkul gibi üretken olmayan yatırımlara gitmemesi, yastık altına gitmemesi gerekiyor. Birikimlerin artması ve finansal sistem içine girmesi önemli. Çünkü bu birikimler ekonomiye kaynak olacak. Biz ekonominin çarkını finansal sistem içindeki birikimlerle döndüremediğimizden, dışarıdan borçlanmak zorunda kalıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018