Hassa Tüneli ve OSB’si bölgeye nefes aldırcak

Gülsüm ERDEM EMEN
Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN gulsum.erdem@dunya.com

Son günlerde oldukça sık gittiğimiz Hatay’da yeni yatırım alanı arayışının gittikçe arttığını görüyoruz. Sadece Hatay olarak değil Doğu ve Güneydoğu’dan denize açılacak bir sanayi merkezi hayali kuran Hatay, Amanos Dağları’nın altından gececek 30 kilometrelik Hassa Tüneli ile bölgede kurulacak olan OSB’nin artık hayata geçmesini bekliyor. Özellikle kımıldayacak yerleri kalmamış olan İskenderun, Dörtyol ve Payas’taki üreticilerin büyük bir heyecanla bekledikleri yatırımlar için ‘artık tam zamanı, tüneli ve OSB’yi bir an önce hayata geçirmeliyiz’ dediklerini iletmek bizim görevimiz.

Hassa’da ilan edilen 13 bin dönüm organize sanayi bölgesi genişlemeye de oldukça müsait. OSB alanının hemen yanındaki 60 bin dönümlük arazide kurulacak olan entegre tesislerle bölge ciddi bir cazibe merkezi olabilir. Sadece Hatay’dan değil, bölge illerden de oldukça ciddi yatırımcı çekebilecek konumda olan proje, denize yakınlığıyla da oldukça avantajlı bir konumda.

Yüzde 100 doluluk ile hizmet veren İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nin Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay’da yeni istihdam alanları oluşturulması gerektiğini, kuruluş çalışmaları süren Erzin ve Hassa OSB’nin bu anlamda büyük önem taşıdığını söylüyor. Tosyalı, Hassa Tüneli projesinin de Hassa OSB ile paralel yürümesi gerektiğinin özellikle altını çiziyor. İskenderun OSB’de 45 firmanın üretim yaptığını, Limak ve İsdemir’in dışında, sadece OSB içerisinde 4 özel limanın bulunduğunu belirten Tosyalı “Yazıcı Demirçelik’in iki tane limanı ile Ekinci Demirçelik ve Assan Port burada. Deniz, demir, kara yolu var. Bir termik santral var. Bu yönleriyle bölgemiz bir cazibe merkezi” diyor.

1 milyon 555 bin yerleşik nüfusun üzerine, savaştan kaçan 420 bin Suriyelinin eklenmesi ile yaklaşık 2 milyon nüfusa ulaşan Hatay, bölge insanına iş ortamı oluşturmak için daha fazla gayret ediyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, da bunun bilincinde olarak Hassa Tüneline ve OSB’ye büyük önem veriyor. Savaş “Türkiye nin hiç bir yerinde denize bu kadar yakın bir sanayi alanı yok. Bölge denize 30 km uzaklıkta. Hassa’yı sanayi bölgesi olarak açarsak Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerine büyük bir avantaj sağlanmış olur. Artı yapılacak antrepolarla Hatay’a da büyük bir avantaj sağlanır. Çünkü Hatay’da yeteri kadar antrepo yok. Hatay’ın en büyük eksikliği antrepo ve depoların olmaması. Çünkü yapılacak yer yok. Hassa’yı entegre bir sanayi bölgesi olarak planlayabilirsek önemli bir sanayi bölgesi haline getirebiliriz” diyerek bölgenin ihtiyaçlarını sıralıyor.

Görülen o ki Hassa Tüneli ve OSB’si bölgeye gerçekten derin bir nefes aldırmakla kalmayacak, bölgenin geleceğini de şekillendirecek. Umarım Suriye savaşı nedeniyle ağırdan alınan yatırım kararı hız kazanarak, hem bölgeye hem de ülkemize son dönemde oldukça ihtiyacımız olan yeni yatırım heyecanını yaşatır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar