Hava bozuyor…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

ABD - Çin ticaret görüşmelerinin tıkanması ve Trump’ın Huawei şirketine yaptırım kararı sonrası dünya piyasalarında riskten kaçınma eğilimi devam ediyor. ABD ve Çin borsalarından başlayarak Asya borsalarına yayılan bir satış dalgasıyla karşı karşıyayız.

ABD’nin 200 milyar dolarlık ithalat üzerindeki gümrük vergisini %10’dan %25’e çıkarması ve Çin’in 60 milyar dolarlık ürüne ilave vergi koyarak cevap vermesi iki ülke arasındaki anlaşma ümidini azalttı.

ABD’nin ilave 300 milyar dolarlık daha Çin ürünü üzerindeki vergileri artırmayı planladığını açıklaması iki taraf arasındaki restleşmenin devam edeceğini gösteriyor. Her iki tarafında ağır yaralar alacağı, kazananın olmayacağı bu ticaret savaşı küresel risk iştahında kalıcı bir bozulmaya yol açabilir.

Gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik ilgide Mart başından beri zaten bir bozulma görülüyordu. ABD ekonomisinin gelişmekte olan piyasalara görece büyümesinin artması ve güçlü dolar gelişmekte olan ülke varlıklarını baskılamaya başlamıştı.

ABD - Çin ticaret görüşmelerinin kesilmesi ve gümrük vergi oranlarının iki katından fazla artması küresel büyümeyi aşağı çekerken enflasyonun artacağı olumsuz bir konjonktür ihtimalini artırarak gelişmekte olan piyasalar üzerindeki baskının daha da artmasına neden olabilir.
Türkiye küresel dalgalarla ekonomisinin daraldığı, para biriminin önemli oranda değer kaybettiği, enflasyonun rekor derecede yükseldiği talihsiz bir konjonktürde karşılaştı. Yılın ilk çeyreğinde dipten çıkış işaretleri göstermeye çalışan Türkiye ekonomisi dışsal şokla savruldu.
Seçimlere giderken uygulanan popülist ve piyasa dışı politikalar nedeniyle artan risk primi Türk lirasını zayıflatıp, faizleri yükselterek ekonominin durgunluktan çıkışını ve enflasyonun gerilemesini zorlaştırıyor.

ABD - Çin ticaret kavgasının küresel bir savaşa dönüşmesi ve Avrupa ekonomisini vurması durumunda gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının bozulması kaçınılmaz olacak. Yaklaşan 23 Haziran seçimleri dolayısıyla politikanın ekonominin önünde olmaya devam ettiği Türkiye küresel dalgalara karşı gelişmekte olan ülkelere göre daha kırılgan konumunu sürdürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019