Havada 19 saat kesintisiz uçmaya hazırlanın!

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Gökyüzünde rekabet her alanda kızışıyor. Birçok uçak şirketi, konfor ve rahatlığı ile ön plana çıkmaya çalışırken, kimileri de zamanla yarışıyor. Bizim buralarda adı pek duyulmayan, Avustralya'ya ait Quantas şirketi, uzun zamandan bu yana, sessiz sedasız, Sydney ile New York arasını hiç iniş vermeden, 19 saate tamamlamanın ön hazırlıklarını yapıyor. Kuruluş, halen Londra ile Sydney arasında bu denemeleri başarı ile tamamlamış bulunuyor. Şimdilik sadece ön hazırlık olarak sürdürülen söz konusu bu uçuşlarda, beslenme uzmanlarından, psikologlara kadar değişen meslek mensupları, hem uçuş ekibi hem de gönüllü ve biletsiz uçanların, davranışlarını, uykularını, hangi yemeğe ne tepki verdiklerini, ışığa karşı duyarlılıklarını inceliyorlar.

Söz konusu tüm araştırmaların olumlu sonuç vermesi durumunda, Sydney ile New York arasında ki 19 saat kesintisiz sürecek uçuşlar tarifeli olarak başlayabilecek.

Bu arada Dünya Havacılık Teşkilatının, kesintisiz, uçuş için izin verdiği süre şimdilik 20 saatle sınırlı. Ama öyle görünüyor ki, bir süre sonra bu sınırlar da zorlanacak ve bu alanda da yeni esneklikler gündeme gelebilecek.

Bu zorlu ve iddialı uçuşlar, Boeing 777s ve Airbus 350s uçakları ile gerçekleştirilecek. Wall Street Journal'de yer alan bir haberde de, halen 18 saatlik uçuş ile bu rekoru, Singapore Airlines elinde bulunduruyor. Quantas ise Perth (Avustralya) ile Londra arasındaki mesafeyi 17 saat aralıksız uçarak tamamlamıştı.

Gökyüzünde yaşanan bu kıyasıya uçuş yarışında Milli Hava Yolu Kuruluşumuz, THY'nin da yer almasına kesin gözüyle bakmalıyız.

THY halen, kesintisi olarak Mexico City dahil bir çok yere, ara iniş yapmadan uçabiliyor.

Gelecek yıl gökyüzünde rekabetin her alanda daha da kızışacağı bir yıl olacak gibi görünüyor.

Bu nedenle birçok kuruluş daha şimdiden kolları sıvayarak, her olasılığı ele alıyor ve üzerinde çeşitli deneyler yaparak, geleceğe hazırlanıyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar