“Hayat mücadeleden ibarettir, ama korkmayın”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

4 Mayıs 1967’de Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırseverin bir araya gelmesi ile kurulan Türk Eğitim Vakfı (TEV), tam 52 senedir eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için çalışıyor.

Vakıf her yıl 7 bin 250 gence burs sağlıyor. Mezun olan gençlerin yerine her yıl 2 bin yeni öğrenci seçiliyor. Burs alabilmek için her sene yapılan başvuru sayısı ise 45 bine ulaşıyor.

Geleceğin liderleri olarak görülen üstün başarılı öğrencilerin desteklenmesi amacıyla 2007 yılında hayata geçirilen TEV Üstün Başarı Bursu ise, Türkiye’de verilen en yüksek miktarlı burs olma özelliğine sahip.

Bugüne kadar Türkiye genelinden 650 gencin faydalandığı TEV Üstün Başarı Bursu kapsamında, şu anda 192 öğrenci öğrenim görmeye devam ediyor.

TEV’in 2018-2019 eğitim yılında Üstün Başarı Bursu’nu almaya hak kazanan 57 bursiyerini tanıttığı toplantıda dinlediğimiz Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, 2018-2019 döneminde yapılacak burs ödemesinin 2 milyon 200 TL’ye ulaşacağı bilgisini veriyor.
Gençlere, “Hayat mücadeleden ibarettir, ama korkmayın” mesajını veren Koç, gençlerin tek ihtiyacının çalışmak olduğunu söylüyor.

Yırcalı: Gençler geleceğimizin umudu

TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise, Türkiye’nin kuzeyinden, güneyinden, doğusundan ve batısından gelen gençlerin “geleceğe olan umutlarımızı temsil ettiklerini” söylüyor.

TEV’in “bağış, gönül bağı ve sevgi” felsefesi sayesinde, zor şartlarda olan gençler eğitim alma imkanına kavuşuyorlar, hayallerini gerçeğe dönüştürüyorlar ve geleceğin liderleri olmaya hazır konuma geliyorlar. Gençlere bu fırsatı sağlayan TEV bağışçılarına teşekkür eden Yırcalı, gençlerin başarısının Türkiye’de bağışçılık kültürünün gelişmesinin ne kadar önemli olduğunun en somut göstergesi olduğuna vurgu yapıyor.

Sevgililer günü harcamalarının %10’u ile 45 bin kişiye burs verilir

Bu kapsamda, Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü M. Yıldız Günay’ın verdiği örnek gerçekten çok çarpıcı. Şöyle diyor Günay: “TEV her yıl yurt içinde 7 bin 250 kişiye burs sağlıyor. Her yıl, mezun olan öğrencilerin yerine 2 bin yeni öğrenciye burs veriyoruz. Bu bursu alabilmek için tam 45 bin aday başvuruda bulunuyor. Biz, burs başvurusu yapan 20 öğrencinin sadece birine burs sağlayabiliyoruz. Diğer yandan şöyle bir rakamlara bakalım: 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yapılan tüketimin 2.6 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Tam 2.5 milyar TL ile canlı çiçek alınması bekleniyor. Bu tüketimin sadece yüzde 10’u eğitime gitse, burs ihtiyacı olan 45 bin öğrencinin tamamına burs verebiliriz.”

Bu noktada biraz düşünmekte fayda var… Kredi kartı harcamalarımızın yüzde 10’unu gençlerin eğitimine ayırmak, bizim için küçük, ama ülkemizin aydınlık geleceği için çok büyük bir adım olmaz mı?

3 bin 484 aday arasında 57 öğrenci seçildi

2018-2019 eğitim yılında 28 ilden toplam 57 genç, 3 bin 484 aday arasından seçilerek TEV Üstün Başarı Bursu’nu almaya hak kazandı. TEV Üstün Başarı Bursu’na, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda ilgili puan türlerine göre ilk 5 bine girerek Hukuk, İdari Bilimler, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Temel Bilimler alanlarında öğrenim görmeye hak kazanan gençler başvuru yapabiliyor. Ayrıca aynı koşulları sağlayan ve hazırlık sınıfından 1. sınıfa ve 2. sınıfa geçen öğrenciler de bursa başvurabiliyor. Bu öğrencilerin başvuruda bulunabilmesi için hazırlık sınıfını başarıyla geçmesi, 1. sınıfı da en az 3.50 not ortalaması ile tamamlamış olması gerekiyor. Sanat alanında ise piyano, arp, gitar, yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar ile plastik sanatlar alanlarından 2. sınıfa geçmiş öğrenciler burs için başvuru yapabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar