Hazine, Kayapa'da eski defterleri açtı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü Bursa'nın Nilüfer İlçesine bağlı Kayapa Sanayi Bölgesi'nde 20 yıl önce yapılan imar parseli uygulamalarında hazinenin zarara uğratıldığını öne sürerek açtığı davayı kazandı. Danıştayın onadığı mahkeme kararının uygulanması için Nilüfer Belediyesi'ne başvuran Milli Emlak Müdürlüğü bölgede ilgili parsellerde faaliyette bulunan sanayi kuruluşları ve konutlardan hak talep ediyor.

Kayapa Bölgesi'nde dönemin Kayapa Belediyesi 1997 yılında yeni imar parseli uygulaması yapıyor. Parselasyon çalışmaları sonrası bölgede konut alanları ve şu an ki Kayapa Sanayi Bölgesi oluşturuluyor. 2011 yılında dönemin Şanlıurfa Milletvekili TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman Meclise verdiği soru önergesi ile Kayapa bölgesinde imar uygulaması ve parselasyon yapılırken hazinenin zarara uğratıldığını öne sürüyor. Meclis inceleme başlatıyor ve sonunda konu Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yargıya taşınıyor. Mahkeme yapılan imar uygulamalarında hazinenin zarara uğratıldığına karar veriyor.

Bu arada Kayapa Belde Belediyesi, belediye vasfından düşüyor ve bu bölge Nilüfer Belediyesi'ne bağlanıyor. Davalı Nilüfer Belediyesi kararı Danıştay'a taşıyor ama Danıştay da geçtiğimiz yılın sonunda aynı kararı onuyor. Danıştay kararını alan Milli Emlak Müdürlüğü belediyeye başvurarak mahkeme kararını uygulamasını, bu bölgede yapılan tüm imar uygulamalarının durdurulmasını talep ediyor. Nilüfer Belediyesi başvuru üzerine Kayapa bölgesinde ilgili parsellerde tüm faaliyetlerin durdurulduğunu hak sahiplerine bildiriyor.

Kayapa SİAD Başkanı Yalçın Toy, 100 firmanın faaliyet gösterdiği, 4 bin kişinin istihdam edildiği bölgede yargı kararının Islah OSB olma sürecinde kendilerine büyük zarar vereceğini, yatırımcıları tedirgin edeceğini belirtiyor. Yargı kararının faaliyette olan birçok işletmeden Milli Emlak'ın hak talebini içerdiğini vurgulayan Toy, aradan geçen zaman içerisinde birçok işletmenin el değiştirdiğini bu nedenle kararın içinden çıkılamaz bir sonuç doğuracağını dile getiriyor.

Konu bölgenin de Müteşebbis Heyet Başkanı olan Bursa Valisi İzzettin Küçük'e aktarılıyor. Vali Küçük sorunun çözümü için Nilüfer Belediyesi ve Milli Emlak Müdürlüğü yetkililerini biraraya getirdi. Yapılan toplantıda sorunun sulh yoluyla çözülmesi yönünde karar alındı.

Nilüfer Belediyesi de bu kararı Belediye Meclisine taşıdı. Meclis bölgede 20 yıl önce uygulanan imar parseli uygulamalarına göre yatırım yapan ayrıca bölgede konut sahibi olan hak sahiplerinin yaşanan durumdan etkilenmemeleri için hazinenin zararının bölgedeki belediyeye ait arazilerden karşılanması yönünde karar aldı.

Kayapa Bölgesi'nde çıkan yargı kararı sadece sanayi bölgesini değil, konut imarına açılan bölgeleri de etkiledi. Yapı ruhsatı veya imar uygulaması için gittikleri Belediyede durumu öğrenen hak sahipleri şok yaşadı.

Neyse ki Vali İzzettin Küçük'ün girişimleri ile şimdilik hak sahiplerinin etkilenmeyeceği bir çözüm yolu bulundu. Önümüzdeki günlerde Milli Emlak Müdürlüğü hazinenin uğradığı zararı belirlemek amacıyla bir çalışma yapacak. Sonrasında tespit edilen zarar Nilüfer Belediyesi'nin bölgede bulunan arazilerinden karşılanacak. Böylece bölgedeki sanayici ve konut sahipleri de rahat bir nefes almış olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar