Haziran 2011

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

“Tarihi bilmiyorsan, hiçbir şey bilmiyorsun. Bir ağacın parçası olduğunu bilmeyen bir yapraksın.” demiş Michael Chrichton.

Yardımcı bir araç olarak ele alındığında ve eksikleri de bilinerek kullanıldığında tarihi bilmenin, hayatta ve hayatın yansıması olan piyasalarda çok faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Piyasalar açısından benzer periyotlar neler olabilir diye düşünüp incelediğimizde kısa ve orta vadede 2011 yılı ilginç yıl olarak ortaya çıkıyor. Bazı açılardan özellikle S&P 500 Endeksi'nin şu an içinde bulunduğumuz periyodu, Haziran 2011’e benziyor olabilir. O dönem bu endeks ikinci kere dip yaptığı yerlerden dönüp birkaç hafta içinde yüzde 4-5 civarı yükselmişti. Daha sonra ise yüzde 10’a yakın yeniden düşmüştü.

Önümüzdeki haftalarda mart ortalarında gördüğümüz seviyelere doğru çok iştahlı olmayan yatayımsı yukarı eğilim görmemiz olası. Örnek olarak S&P 500’de 2800 civarına ama muhtemelen bu seviyenin altında kalacak bir eğilim görebiliriz. ABD uzun vadeli faizlerinde beklediğimiz geri çekilme gerçekleşti. Önümüzdeki haftalarda ise tekrar artmaya başlayan ABD ekonomik sürpriz endeksindeki son günlerdeki yükselişe benzer, ABD uzun vadeli faizlerde de bir yükseliş görebiliriz.

Önümüzdeki haftalarda görmeye aday olduğumuz nispeten daha ılımlı havanın tüm seneye yayılmasını neden beklemediğimizi ve risklerin neler olduğuna dair görüşlerimizi zaman zaman paylaşıyoruz. Bu kapsamda sadece iki konuyu hatırlatmak istiyoruz:

Öncelikle daha güncel bir konu olduğu için Facebook ile başlayan büyük teknoloji şirketlerine karşı oluşan tepkilerin daha başlangıç aşamasında olduğunu ve diğer büyük teknoloji şirketlerini de etkileyebileceğini belirtmiştik. Biz bu yorumu yazdıktan sonra “Trump, Amazon’dan nefret etti” başlığında haberlerin yayınlandığını gördük. Akabinde Amazon hisselerinde ciddi baskı oluştu ve bu diğer piyasaları da etkiledi. Özellikle daha orta vadede bakarsak büyük teknoloji şirketlerine karşı oluşan tepkide daha başlangıç aşamalarında olduğumuz görüşümüzün arkasındayız. Ayrıca düşük faiz ortamının devam edeceği öngörüsüyle yaratılan iş modellerinin ve finansman yapılarının gittikçe daha fazla zorlanacağını düşünüyoruz. Karşı karşıya olduğumuz miktarlara ve bunların nereden nereye geldiğine göz atılırsa konu biraz daha iyi anlaşılabilir. Örnek vermek gerekirse, ABD’de BBB reytingine sahip 2.5 trilyon dolarlık borç bulunuyor ki bu toplam son beş sene içinde neredeyse ikiye katlanmış durumda. On sene önce ise bu toplam sadece 686 milyon dolar idi. Bizce esas dünya ekonomisi için büyük risk bu alanda yoğunlaşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019