Hediyelik eşyada gümrük muafiyetleri

Fatih UZUN
Fatih UZUN Gümrük ve Dış Ticaret Dünyası fuzun81@hotmail.com

Acısıyla tatlısıyla bir yılın daha sonuna geldik. Eminim pek çoğumuz 2018 yılında yeni yerler görmüş, yeni lezzetler tatmış, yeni kitaplar okumuş, yeni oyunlar ve filmler izlemiştir. 2018 yılı gerek ülkemiz gerek ise dünya bakımından oldukça önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. 2019’un da aşağı kalır bir yanının olacağını düşünmüyorum. Yeni yıl akşamı olan 31 Aralık gecesine yaklaştığımız yılın son günlerinde sevdiklerine hediye alma telaşını yaşayanların sayısı eminim pek de az değildir. Maalesef bazı ürünleri ülkemizden tedarik etmek hala çok pahalı. O yüzden ülkemizde yurtdışından hediye sipariş eden kişilerin boyutu hiçte azımsanmayacak düzeyde. Bu yazımızda yurtdışından hediye maksatlı sipariş edilip posta yolu ile gelen veya yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşyanın gümrük vergileri bakımından boyutunu siz değerli okurlara açıklamak istiyorum.

Posta veya hızlı kargo yoluyla gelen eşya

Türkiye’deki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 22 Avro'yu geçmeyen eşya gümrük vergilerinden muaf tutulmakta. Dolayısıyla yurtdışından sipariş ettiğiniz ürünün fiyatı eğer 22 Avro’nun altında ise gümrük vergileri bakımından korkmanıza hiç gerek yok. 22 Avro’ya zaten günümüzdeki fiyatlar ile yurtdışından hediye olarak ne sipariş edebiliriz dediğinizi duyar gibiyim. Maalesef yapacak birşey yok. 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 45’inci maddesine göre belirlenen limit bu.
Eğer hızlı kargo ile yurtdışından hediye olarak sipariş ettiğiniz ürün kitap veya basılı yayın ise durum biraz daha iyi. Bu kapsamdaki 150 Avro’ya kadar değeri olan ürünlere gümrük muafiyeti söz konusu.

Aslına bakarsanız 22 Avro’luk bu muafiyet yakın döneme kadar 150 Avro olarak uygulanmaktaydı. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı söz konusu tutarı önce 75 Avro’ya, daha sonra 30 Avro’ya indirdi. En nihayetinde yapılan düzenleme ile de söz konusu muafiyet sınırı 22 Avro’ya kadar düşürüldü.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın kıymetinin gümrük muafiyet limitleri dahilinde olup olmadığının tespitinde kargo ücretinin dikkate alınmadığını hatırlatmakta fayda var. Her ne kadar değeri 22 Avro’yu geçmese de, cep telefonu, kozmetik ürünler ve takviye edici gıda cinsi eşyanın posta veya hızlı kargo yolu ile yurda ithali mümkün değil.

Yolcu beraberi hediyelik eşya limiti

Eğer yılbaşı tatilini geçirmek için yurtdışına gitmişseniz ve dönüşte sevdiklerinize beraberinizde hediye getiriyorsanız durum o kadar da vahim değil. Yolcu beraberi hediyelik eşya ithalinde gümrük muafiyeti için geçerli limit hali hazırda 430 Avro. Bu muafiyet her bir yolcu için ayrı ayrı uygulanabiliyor. 15 yaşından küçük yolcular için ise bu miktar 150 Avro. Yani karı-koca ve bir çocuk olarak tatilini yurtdışında geçirip yurda dönen bir ailenin her bir ferdi yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyetinden faydalanabiliyor.

Yolcu beraberinde getirilen hediyelerin kıymetinin 430 veya 150 Avro’dan yüksek olması halinde ise muafiyet tutarlarının gümrükler tarafından dikkate alındığını ve muafiet limitleri uygulandıktan sonra kalan tutar üzerinde gümrük vergilerinin hesaplandığını ifade etmek gerekiyor.
Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde veya posta yoluyla getirilen eşya
Yukarıda sayılan limitler dahilinde olan eşyanın hediyelik olarak ithalinde gümrük vergisi tahsilatı yapılmıyor. Ancak değeri 1.500 Avro'yu geçmemek şartıyla, posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla veya yolcu beraberinde yurda gelen eşya için yukarıda belirtilen 22 Avro ve 430 Avro’luk muafiyet limitlerini aşan eşyanın kısım üzerinden eşyanın;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20,
c) Kitap veya benzeri basılı yayın için % 8,
ç) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20,

oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilmektedir.

Hediyelik olarak yolcu beraberi veya posta yolu ile yurda getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1.500 Avro'yu aşması halinde gümrük idaresi bu eşyaya “artık kusura bakma herhangi bir gümrük muafiyeti veya tek/maktu oran uygulayamam” diyor ve gümrük yükümlüsüne “yürürlükteki ithalat mevzuatına göre ödenmesi gerekli vergileri ödeyin lütfen” diyor.

Sonuç

Yılbaşına birkaç gün kala yurtdışından sevdiklerine yılbaşı hediyesi siparişi verecekler ile yurtdışı seyahatlerinin dönüşünde eşine dostuna yurtdışından hediye getireceklerin gümrük muafiyetlerine ilişkin yukarıda belirtilen hususları bilmelerinde fayda var. Yoksa hediye siparişi verenler veya getirenler posta veya giriş gümrüklerinde ek gümrük vergileri sürprizleri ile karşılaşabilir, benden söylemesi. Bu vesileyle 2019 yılının hepimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileklerimle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar