Hem petrol hem dolar yükselince akaryakıt fiyatı da artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yılbaşından buyana benzine % 13.4 oranında zam geldi. Mazota % 20.3 oranında zam geldi.

Benzin, mazot fiyatları, dolardan, altından, borsadan daha fazla artmaya başladı. TV’lerde, radyolarda, gazetelerde dolar, altın, hisse senedi fiyatlarındaki değişim anlatılırken, şimdilerde dünya petrol fiyatındaki değişimden de söz edilir oldu.

Enerji ihtiyacımızın yaklaşık üçte birini, ham petrol veya petrol ürünü olarak yurtdışından temin ediyoruz.

-Yıllık ham petrol ve petrol ürünü ithalatımız yaklaşık 40 milyon ton. Bunun 25 milyon tonu ham olarak ithal ettiğimiz ve TÜPRAŞ’ın rafinerilerinde işlenen petrol. 13 milyon ton dolayındaki kısmı petrol ürünü.

İşte bu nedenle petrol fiyatlarındaki artış, sadece ülkenin petrol faturasını büyüterek döviz giderini artırmakla kalmıyor, Ayşe Hanım Teyzem’in enflasyonunu da yükseltiyor.
İçeride benzin ve mazot fiyatları bizim kontrolumuz dışındaki gelişmelerden yükseliyor.

Önce dünyada ham petrol fiyatı artıyor, sonra içeride doların fiyatı artıyor. Biz ham petrolü dünya fiyatı ile ve dolar ile satın almaya mecburuz.

-Ham petrolün varili geçen yıl bugünlerde 52 dolardı, 73 dolar oldu. (Ham petrol fiyatı % 40 arttı)

-Dolar geçen yıl bugünlerde 3.59 TL idi, 4.09 TL.oldu. (Dolar fiyatı % 14 arttı)

Kamu oyunda yaygın bir inanış var. Benzinde de mazotta da pompa fiyatının % 60’ı vergi olduğuna göre hükümet isterse vergiyi kaldırır. Mazot da, benzin de % 60 ucuzlar…” deniliyor.

Sadece bizde değil, çok ülkede akaryakıt satış fiyatından alınan vergi, Hazine’nin ana vergi kaynağı. Hazine bu vergiyi bırakınız kaldırmayı, indiremez. Akaryakıttan alınan verginin kaldırılması veya azaltılması sonucu ortaya çıkacak bütçe açığı, ekonomiye daha büyük sorunlar getirir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018