Hindistan'da Türk şirketlerine Keşmir tepkisi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

ABD’nin New York kentinde 28 Eylül’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurulu'na politika damga vurmuştu. Filistin-İsrail sorununun damga vurduğu görüşmelerde Cammu-Keşmir meselesi de tartışılmıştı. 1947’den bu yana Hindistan ve Pakistan arasında üç kez savaş sebebi olan Cammu-Keşmir sorunu, son olarak New York’taki BM Genel Kurulu’nda gündem oldu. Malezya ile birlikte Türkiye’nin Keşmir sorununu gündeme getirmesi, Hindistan’da tepki çekti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Türkiye’nin sorun yaşadığı komşuları Güney Kıbrıs, Ermenistan ve Yunanistan devlet başkanları ve başbakanları ile görüşmesi de bu tepkilerin siyasi kanadıydı. Şimdi de Hindistan’da Türkiye'ye karşı uygulanacak ekonomik baskı ve yaptırımlar gündeme getirildi.

Hindistan kaynakları, ülkede Türkiye'yle daha önce yapılan ekonomik anlaşmaların askıya alınabileceğini iddia ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu'ndaki sözlerinin ardından Hindistan tarafının, Türk şirketlerin mayıs ayında kazandığı 2.3 milyar dolarlık savaş gemisi ihalesini askıya alacağı yönünde haberler yayınlanıyor. Hindistan makamları Sedef Tersanesi, Sefine Tersanesi ve Anadolu Tersanesi ortaklığında kurulan TAIS firmasının dört ay önce kazandığı beş savaş gemisi ihalesinin iptal edilebileceğini öne sürdü.

Türk şirketler radara alındı

Hindistan medyasında çıkan iki farklı haber, ülkedeki tepkilerin devam edeceğini gösteriyor. Bunlardan ilki Türk inşaat şirketlerini hedef alan açıklamalar. Hindistan’da Doğuş, Limak, Fernas gibi Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinin faaliyet gösterdiğini ve ihale aldığını yazan Hindistan medyası, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan açıklamalar sonrasında Türklerin sıkı takibe alındığını yazdı. Ülkede dokuz büyük Türk şirketinin proje üstlendiğini yazan gazeteler, bunların neredeyse tamamının altyapı odaklı olduğunu; boru hattı ve tünel inşaatında çalıştıklarını vurguladı. Sunday Guardian adlı İngilizce yayın yapan Hintli gazeteye konuşan Hindistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Keşmir ile birlikte Gujarat, Rajastan gibi eyaletlerde çalışan Türk şirketlerin, 16 projeyi üstlendiğini belirtti. Bakanlık yetkilisi, “Türk inşaat şirketlerinin doğrudan katıldığı 16 büyük proje var. Türkiye'nin tünel ve boru hattı sektörlerindeki uzmanlığı nedeniyle, Hintli şirketler şekillendirme konusunda büyük ilgi gösteriyorlar. Türk firmalarıyla işbirliği yapmakla birlikte, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın son hareketi Türk şirketlerinin yerel ortaklarına ve bizlere uyarı niteliğindeydi. Onları takip ediyoruz” dedi.

Bu arada Türk şirketlerin adının gündeme getirilmesinin ardından bazı müteahhitlik firmaları ile görüştüm. Ancak şu ana kadar yaşanan gerilimin kendilerine yansımadıklarını açıkladılar.

Sosyal medyada boykot çağrısı

Türkiye’de pek fazla gündem olmasa da Keşmir sorununun Hindistan tarafında tepkileri devam ediyor. Sosyal medyaya sıçrayan tepkilerde Türkiye ve Malezya’ya yönelik boykot çağrısı yapıldı. #BoycottMalaysia ve #BoycottTurkey adıyla açılan tepki mesajları öyle hızlı büyüdü ki bazı turizm şirketleri çalışanları Hindistan’dan Türkiye’ye turist göndermek istemediklerini yazdı. Bu yıl için 250 bin Hintli turistin Türkiye’ye gelmesi planlanıyordu. Özellikle sinema sektörü için açık bir set olan Türkiye, zengin ailelerin de milyon dolarlık düğünlerine sahne oluyor.

 

Erdoğan BM'de ne demişti?

Eylül ayının son günlerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Güney Asya’nın istikrar ve refahı Keşmir meselesinden ayrı tutulamaz” demiş ve Hindistan’ın Keşmir politikasını eleştirmişti. Türkiye ve Pakistan’ın ortak evsahipliğinde düzenlenen ‘nefret söylemiyle mücadele’ konulu etkinlikte ise Erdoğan, “Keşmir açık hava hapishanesine dönüşmüştür” ifadesini kullanmıştı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar