Hisse senedinden geçen altına geçti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftayı 1217,05 dolar/onstan kapatan kıymetli maden önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,5 kazanç yazarken son 10 haftanın en yüksek seviyesini kaydettiği bir haftayı geride bıraktı. Bir taraftan ABD Başkanı Donald Trump’ın FED eleştirisi, diğer taraftan hisse senetleri piyasalarındaki satış dalgası, altın yukarı yönlü hareket etmesini sağladı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman platin yüzde 1.7 değer kazanırken, paladyum yüzde 0,5 değer kaybetti, gümüş ise mevcut seviyesini koruyarak yerinde saydı.

Altın 1203,08 dolar/ons seviyesinden başladığı geçtiğimiz haftada, son iki ayın en kötü günlük performansını sergilediği seansı haftanın ilk gününde geride bıraktı. ABD 10 yıllık tahvillerindeki son zamanlardaki yükseliş altın üzerinde satış baskısı oluşturmaya da devam ederken, Pazartesi günü Çin Yuanı’nda yaşanan sert değer kayıpları sarı madeni satış baskısı altına aldı. Yuandaki değer kaybı, ABD yetkililerce tepkiyle karşılanırken, ticaret savaşlarına karşılık tepki olarak döviz manipülasyonu yapmakla suçladı. ABD 10 yıllık tahvillerindeki 2011 yılından beri en yüksek seviyeler kaydedilmesiyle, sarı madenin Salı gününki karışık seyri dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump Salı gününde FED’in faiz artırma konusunda hızlı gittiğini ve bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi. Trump’ın faiz eleştirisi doları aşağı çekerken, dolar karşısında altın güç kazanarak toparlanma yönünde hareket etti. Çarşamba gününde ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi açıklandı. Üretici fiyatları Eylül ayında yüzde 0,2 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 2,7 beklentisine karşın yüzde 2,6 arttı. ÜFE verisi sonrası alıcılı seyir izleyen kıymetli maden hisse senetleri piyasalarındaki satış dalgasıyla daha da güçlenerek ivmelendi. Öncülüğünü teknoloji firmalarının hisse senetlerindeki satış dalgasından korunmak isteyen yatırımcının altının tercih etmesiyle kıymetli maden günü kazançla kapattı. Haftanın en önemli verisi olan TÜFE verisi ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Perşembe günü açıklandı. TÜFE Eylül’de yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 artarken, çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 2.2 artış gösterdi. Hisse senetleri piyasalarındaki satış dalgası nedeniyle alıcılı seyir halinde olan sarı maden, beklentileri karşılamayan enflasyon verisiyle daha da ivmelenerek yükseliş trendinin içerisine girdi. Bu süreçte 1226,35 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesi kaydedildi. Haftanın son gününde veri akışının kısıtlı olması ve hisse senetleri piyasasındaki toparlanmayla birlikte kıymetli madende geri çekilme görüldü. Geri çekilme neticesinde 1217,05 dolar/onstan dengelenen sarı maden uzun süre sonra üst üste iki haftayı kazançla kapatmış oldu.

Küresel çapta hisse senetleri piyasalarındaki satışlar altına güç kazandırarak son 2 buçuk ayın zirvesini taşırken, hisse senetleri piyasasındaki satışların geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu altının yeni pozisyonunu belirleyecek. Diğer taraftan İtalya ve AB arasındaki bütçe görüşmeleri devam ederken gerilim hala sürüyor. İtalya'nın borç büyüklüğü AB'yi tedirgin etmesinin yanı sıra piyasalarda kaygıyla gelişmeleri takip ediyor. İki gelişmede altını yukarı taşımak için potansiyel gelişme olarak dururken, kritik 1227 dolar/onsun üzerinin aşılıp kalıcılık sağlaması altının yukarı yönlü hareketinin sürdürmesi açısından oldukça önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018