"Hükümet değişikliği bayrama kalacak görülüyor"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

AK Parti kongresinde Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden partinin başına geçmesinin ardından iki gelişme bekleniyordu. Birisi parti yönetiminin MYK'sının bir an önce oluşması, bu gerçekleşti. İkinci beklenti bunun ardından kısa sürede hükümette değişikliğin yapılmasıydı.

Bunu öne sürenler bakanlıkların bürokrasisinin hükümet değişimi öncesi "bekle göre" girdiklerini iddia ediyorlardı. Yapılması beklenen acil işlerin bile bu nedenle yapılmadığı, iş dünyası tarafından iddia ediliyordu. Onun için hükümette değişikliğin bir an önce yapılması isteniyordu.

Cumhurbaşkanı bütün bakanlardan altı aylık icraat raporlarını isteyince bu iki yeni değişikliğe neden oldu. Bunlardan birincisi, bu raporların hazırlanıp Cumhurbaşkanlığı'na verilmesi, bakanlık bürokrasilerinin hummalı bir çalışmaya girmesi sonucunu gündeme getirdi.

İkincisi; bu raporlar sunulmadan hükümet değişikliğinin yaplmayacağı düşüncesi AK Parti içinde hakim oldu. Bunun sonucunda görüştüğüm AK Parti'lilerden çoğu, "Hükümet değişikliği bakanlıkların raporlarını sunmasından sonraya kalabilir. Değişiklikler bayramla birlikte olur" demeye başladılar.

Hafta sonunda Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'la birlikte Çankaya Köşkü'nde gazete ve televizyonların genel yönetmenlerine iftar yemeği verirken, "Rakka operasyonundan bedelli askerliğe, zeytin ağacı sayısına" birçok konuda görüş açıklarken. Hükümet değişikliğine değinmedi ve soruları esprili bir şekilde "Burada kabineye girme arzusunda olan var mı" karşı sorusuyla karşılayıp, sessizlik olunca, "O halde merak edilecek bir konu değil. Kabine revizyonu biraz geri plana düştü " diyerek geçiştirdi. "Sürpriz mi yapacaksınız"sorusuna ise "Arkadaşlar kabine değişikliği ulu orta konuşulmaz. Bir gün bakarsınız kabine değişmiş" diyerek yanıt verdi.

İşte Başbakan'ın bu açıklamaları sonrası AK Parti'de hakim olan, "MYK ile parti yönetiminin yenilenmesinin hemen ardından hükümette revizyon olacak" düşüncesi de değişti. Partide beklentiler, "Hükümette revizyon ramazan sonuna bayrama kaldı" şekline dönüştü.

Ama buna karşın, hangi bakanların yerinin sağlam olduğu yerini koruyacağı, hangi bakanların değişeceği konusundaki söylentiler parti kulisinde sürüyor.

Bakanların icraat alanlarında verdikleri demeçlerden anlamlar çıkarılarak, "kalıcı/ gidici" yorumları yapılmaya devam ediyor. Bir AK Parti'li dostum, "Ben bakan olsaydım, böyle anlamlar yüklenmemesi için bu dönemde basına hiç demeç vermezdim"dedi.

Bütün bunlar hükümette yapılacak değişikliğin de en geç 20 gün içerisinde tamamlanacağını ve eldeki çalışma programlarıyla hızlı bir dönemin başlayacağını gösteriyor.

Bekleyelim, görelim..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar