İdari İşler de idare etmez

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bir olay

Danışmanlık hizmeti verdiğim bir şirketti. Sabah günaydınından sonra bir problemi hemen önüme koydular. Satış Bölümü’nden bir elemanın İdari İşler Bölümü’ne transferinde sorun çıkmıştı.

Satış Bölümü Yöneticisi, “Artık ben bu elemanla çalışmak istemiyorum” demişti. İnsan Kaynakları Bölümü de düşünüp taşınmış, bu elamanı İdari İşler Bölümü’ne tayin etmeyi uygun bulmuştu. Ancak İdari İşler Bölümü Yöneticisi de istemiyordu, “Ben de bu elemanla çalışmak istemem” demişti. İnsan Kaynakları sordu “Ne dersiniz Hocam?” Ben de “Tarafl arı dinleyelim” dedim. Önce Satış Bölümü Yöneticisi geldi ve neden o elemanı istemediğini anlattı. “Bu kişinin iletişimi bozuk. İnsanlarla ilişkisi berbat. Her çalıştığı yerde muhakkak insanlarla çatışıyor. Önce süpermarketlere mal sevkiyatı yapıyordu. Orada sorunlar yaşadı. Şikayet gelince onu toptancılar kısmına aldım. Orada da toptancıların hepsi ile toptan çatıştı. Ne kadar uyarsam da fayda etmedi. Müşteri önüne çıkaramam.” Konu anlaşılmıştı.

“İdari İşler Yöneticisi’ni de çağıralım” dedim. Yönetici gelince konuyu bilmeyen birisi gibi sordum: “Bir elemanı sizin bölüme tayin etmişler, istememişsiniz. Neden?” Yönetici “O tayin edilen kişiyi biliyorum. İletişimi bozuk birisidir. Kendisiyle barışık birisi değildir. Satışta müşterilerle yaşadığı olayların bir kısmını biliyorum. Huylu, huyundan vazgeçmez. Burada da aynı sorunları yaşatacaktır. Satışta dış müşteri ile uğraşıyordu. Burada ise iç müşteri var. Biz, çalışanlarımıza hizmet veriyoruz. Ben iç müşterilerimi rahatsız etmek istemem. Bu nedenle istemiyorum.”

İki yönetici de haklı idi. Sonra sorunlu eleman ile konuştuk. İşten ayrılmak istediğini söyledi; tazminatını alarak çıktı.

Bir yorum

Yukarıda anlattığım tür olaylara işletmelerde çok rastlanır. Bazen İdari İşler Bölümü son durak olarak görülür. Başarısız, sorunlu elemanlar atılmadan önce idari işlere verilir, “İdare edin” denir. Bu, yanlış bir uygulamadır.

İdari İşler Bölümü çeşitli işler yapar, personelin rahat etmesini sağlar. Örneğin, binaların ısıtmasından, soğutmasından, temizliğinden, bakımından, yemek hizmetinden, personel taşınmasından, taşıtlardan, bazen binaların güvenliğinden, iletişim teknolojisinden ve benzeri işlerden sorumlu bölümdür. İdari İşler bölümlerinin müşterileri, personeldir. Bu personel de müşteriler için ya ürün, ya da hizmet eden bir çarkın parçasıdır. İşte İdari İşler, bu kesime hizmet verir. Şirket çalışanları, sıkı rekabetin olduğu, tatmin edilmesi zor olan bir müşteri kitlesine ürün veya hizmet üretmektedir. Bu kişiler çalışmak için kışın sıcak, yazın serin bir ortam bulurlarsa, işe düzgün gidip gelebilirlerse, temiz ve sağlıklı yemek yiyebilirlerse, kendilerini güvende hissedebilirlerse daha etkin ve verimli olurlar. İdari işlerde çalışan personelin, bu ortamı sağlayacak teknik bilgi ve beceriye sahip olması gerekir. Aynı zamanda da insanlarla muhatap olacağından, hizmet kültürünü benimsemiş, iletişimi düzgün kişilerden seçilmelidir. İyi elemanın mumla arandığı bir devirde yaşıyoruz. İyi elemanların elde tutulması ve motive bir biçimde çalışmaları için iş ortamı da çok önemlidir. Eleman, çalıştığı ortamdan ve bu ortamda aldığı hizmetten memnun kalmalıdır ki huzurlu çalışsın. Bir münasebetsiz İdari İşler elemanının, elemanların huzurunu bozmasına izin vermemek gerekir.

Sonuç

Müşterinize hizmet ettirmediğiniz kişiyi, çalışanınıza lâyık görmeyiniz. Bir insan kaynakları yönetim ilkesini unutmayınız: Her kademedeki ve her fonksiyondaki eleman şirket için hayati değer taşır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019