İEF, İzmir’e şenlik, karnaval ve fuarı birarada yaşatıyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Türkiye fuarcılığının ihtiyar delikanlısı İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmirlilerin deyişiyle: İEF bu yıl 83. kez kapılarını açıyor. 29 Ağustos’ta başlayacak İEF, 7 Eylül’de sona erecek. Geçmişte 30 gün süren bu fuar, artık 10 gün ile sınırlı. 

İEF için fuar kelimesi yeterli değil. Sadece ismine bakarak İEF’e gelecek bir işadamı gördükleri karşısında ilk duygu olarak önce bir şaşkınlık yaşayacaktır. Aklından, ‘bu nasıl bir fuar’ diye geçireceğini tahmin etmek zor değil. Bu şaşkınlık kısa zamanda yerini heyecan, keşfetme arzusu ve keyfe bırakacaktır. 

İEF gerçekten şenlik, şölen, karnaval tadında bir organizasyon. Geçmişte de böyleydi, gelecekte de böyle olacak. İEF’te kimi zaman ekonomi, kimi zaman sanat, kimi zaman magazin, kimi zaman kültür bir diğerine göre bir adım öne çıkacak ama hiçbiri yok olmayacak, biri diğerlerini ezmeyecek. Son yıllarda fuar bünyesinde ekonomi unsurunun önemini kaybettiği söylenip duruyor. Oysa 1.6 milyonluk ziyaretçi kitlesi bile İEF’nin ekonomik boyutunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ekonominin aktörleri eğer bu fırsatı değerlendiremiyorlarsa, kabahat bu organizasyonda aranmamalı. Hem her şeyi ekonomi ve ticarete endekslenmiş bir İEF, ne kadar çekici olabilir ki? Bilakis, böyle bir fuara büyük bölümü son tüketiciden oluşan ziyaretçi kitlesini, yani İEF’nin en büyük gücünü çekmek zorlaşacaktır. İEF için de çanlar işte o zaman çalmaya başlayacaktır. 

Dünya değişiyor, üstelik her geçen yıl biraz daha hızlı oluyor bu değişim. İEF de bu değişime ayak uydurmak için sürekli yenileniyor. Değişen ticari hayata, eğlence kültürüne, sanat anlayışına ayak uydurmak için adımlar atıyor, güncel gelişmeleri, hedef pazarları, büyüyen ekonomileri takip ediyor. Bunları da bünyesinde düzenlenen etkinliklerle, seçilen partner ve temalar ile ortaya koyuyor. Bu yıl İEF’nin partner ülkesi Mauritius, odak ülkesi Hindistan, ana teması lojistik, onur konuğu kentler de Diyarbakır ve Malatya olarak belirlendi. 

83 yıldır büyümesini sürdüren, ziyaretçi sayısında Türkiye’nin en büyüğü olduğu TOBB tarafından da teyit edilen İEF’nin, önümüzdeki yıllarda da farklı projelerle günceli yakalamaya devam edeceğinden kuşkumuz yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar